Biznis i ekonomija

EU neće biti ‘zona zabranjenog leta’ za stabilne kovanice, libru: Coeure

Globalni financijski regulatori nemaju namjeru zabraniti stabilne kovanice, uključujući libru Facebooka, ali će one morati postići najviše regulatorne standarde, izjavio je direktor Europske središnje banke Benoit Coeure u intervjuu za Bloomberg News objavljenom u četvrtak.

Stabilne kovanice su kriptovalute čija je vrijednost vezana uz drugu kriptovalutu, fiducijarni (fiat) novac ili robu (plemeniti, industrijski metali) što umanjuje njihovu volatilnost.

“Zasigurno ne postoji sud da stabilne kovanice ne bi trebale postojati,” rekao je prije predstavljanja preporuka o regulaciji liderima G7, prenosi Reuters.

Europski političari i regulatori su prije današnjeg pojašnjenja iskazali snažno protivljenje libri. Francuska i Njemačka su najavile blokadu projekta uz poruke kako on narušava monetarni suverenitet.

Coeure, koji je Francuz, kaže da ne postoji namjera potpune zabrane.

“U slučaju Europe, niti Komisija niti ECB nemaju namjeru uspostaviti zonu zabrane leta za stabilne kovanice, ali će one morati ispuniti najviše standarde i pridržavati se širih ciljeva javne politike.”

>>>Visa, Mastercard i Ebay napustili libru

Istovjetnu poruku je dan prije prenijela guvernerka američke središnje banke Lael Brainard rekavši da Facebook prije “prvog plaćanja” librom mora nadvladati “suštinski set zakonskih i regulatornih izazova.”

Kriptovaluta, blockchain

Kriptovaluta je digitalni novac, kreiran u digitalnom obliku kao sredstvo digitalne razmjene. Postoje samo na internetu i nije ih izdala, niti ih nadzire središnja banka ili država. Upravo zato što ih ne nadzire središnja banka, formalno nisu novac.

Kao što imate svoj novac na računu u banci, tako i svoje kriptovalute imate u svom “digitalnom novčaniku“ na nekoj od internetskih stranica koje pružaju tu uslugu. Svaka transakcija koju napravite je vrlo uređeni digitalni zapis, odnosno datoteka koja se sastoji od količine prenesenih jedinica kriptovalute i određenih javnih i tajnih ključeva adresa “digitalnih novčanika“ pošiljatelja i primatelja.

Glavna ili javna “knjiga“ u koju se zapisuju sve ovakve transakcije i vrijednosne izmjene jedinica kriptovaluta zove se “blockchain“. Svaki se zapis temelji na složenoj matematičkoj kriptografiji i zapisuje se u slijedu, jedan blok šifri iza drugoga te tako stvaraju lanac blokova. Stoga nije moguće promijeniti podatke u lancu jer se pritom uzurpira stanje blokova podataka koji se na njemu nalaze, piše Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.