PreporučenoTech

Libra prijeti monetarnom suverenitetu i ne može biti autorizirana u EU: Francuska

Francuska je u četvrtak najavila blokadu Facebookove digitalne valute libra u Europskoj uniji uz ocjenu da ona prijeti “monetarnom suverenitetu” vlada, donosi financijske rizike i potencijal zlouporabe.

Gledište je iznio francuski ministar financija Bruno Le Maire na sastanku Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj. “Eventualna privatizacija novca sadrži rizike zlouporabe dominante pozicije, rizike za suverenitet, rizike i za potrošače i za kompanije,” rekao je.

>>>Mersch: Libra bi ugrozila monetarnu politiku, euro

Ministar je također otkrio da je bio “u kontaktu” s predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem na odlasku i predsjednicom ECB-a na dolasku Christine Lagarde s kojima je razgovarao o uvođenju “javne digitalne valute” pod okriljem međunarodnih financijskih institucija, navodi BBC.

Libru, čija se premijera očekuje iduće godine, uz Facebook podržavaju drugi veliki posrednici čiji su poslovni modeli ugroženi i/ili neodrživi, uključujući Visu, Mastercard, Lyft i Uber.

“Ozbiljne brige”

“Libra također predstavlja sustavni rizik u trenutku kada imate dvije milijarde korisnika. Svaki prekid u funkcioniranju ove valute, u upravljanju njezinim rezervama, mogao bi stvoriti znatne financijske poremećaje”, rekao je Le Maire. “Sve su te brige oko Libre ozbiljne i ja stoga s puno jasnoće želim reći: u ovim uvjetima mi ne možemo autorizirati razvoj libre na europskom tlu.”

Europska komisija je na iznošenje francuskog stava odgovorila najavom detaljnog pogleda na sve značajke libre kako bi utvrdila ozbiljnost navedenih i drugih briga, uključujući utjecaj valute na poreznu politiku i privatnost korisničkih podataka.

>>>Carney: financijski sustav neće izdržati hegemoniju dolara

“Izgledno je da će projekt, jednom kad doznamo više o konturama valute, zahtijevati neku vrstu autorizacije u Europi,” rekla je glasnogovornica Komisije, Vanessa Mock. “Tada bi udruga iza libre trebala kontaktirati relevantne vlasti – na nacionalnoj ili EU razini – oko ishođenje nužnih dozvola, ako to bude potrebno, prije lansiranja u EU.”

Facebookova udruga

Facebookova Udruga Libra je na komentare Le Mairea reagirala izjavom u kojoj ističe važnost komunikacije između idejnih začetnika i regulatora. “Mi prepoznajemo da je blockchain tehnologija u nastajanju i da nositelji politike moraju pažljivo razmotriti kako se njezine primjena uklapa u njihove politike financijskog sustava,” rekao je Dante Disparte koji upravlja smjernicama udruge.

Facebook je planove o uvođenju digitalne valute predstavio u srpnju, ali je projekt dočekan s neprijateljstvom i skepticizmom, dijelom jer je riječ o dokazano delikventnoj kompaniji nesposobnoj za rehabilitaciju poslovnog modela temeljenog na zloupotrebi privatnih podataka korisnika.

>>>Zuckerberga treba suočiti sa zatvorskom kaznom: senator

Iako se “konture” valute tek naziru, libra bi za razliku od drugih kriptovaluta bila centralizirana pod kontrolom neprofitne udruge sa sjedištem u Švicarskoj čije su vlasti prošli tjedan signalizirale da bi Facebookov sustav plaćanja mogao biti suočen s istim strogim pravilima koja se primjenjuju na banke, uključujući sprječavanje pranja novca. Sličnu su poruku u srpnju poslali i lideri sedam vodećih svjetskih gospodarstava (G7) rekavši da uvođenju libre mora prethoditi dugačka javna i stručna rasprava koja će odgovoriti na brige regulatora.

Libru, čija se premijera očekuje iduće godine, uz Facebook podržavaju drugi veliki posrednici čiji su poslovni modeli ugroženi i/ili neodrživi, uključujući Visu, Mastercard, Lyft i Uber.

Kriptovaluta, blockchain

Kriptovaluta je digitalni novac, kreiran u digitalnom obliku kao sredstvo digitalne razmjene. Postoje samo na internetu i nije ih izdala, niti ih nadzire središnja banka ili država. Upravo zato što ih ne nadzire središnja banka, formalno nisu novac.

Kao što imate svoj novac na računu u banci, tako i svoje kriptovalute imate u svom “digitalnom novčaniku“ na nekoj od internetskih stranica koje pružaju tu uslugu. Svaka transakcija koju napravite je vrlo uređeni digitalni zapis, odnosno datoteka koja se sastoji od količine prenesenih jedinica kriptovalute i određenih javnih i tajnih ključeva adresa “digitalnih novčanika“ pošiljatelja i primatelja.

Glavna ili javna “knjiga“ u koju se zapisuju sve ovakve transakcije i vrijednosne izmjene jedinica kriptovaluta zove se “blockchain“. Svaki se zapis temelji na složenoj matematičkoj kriptografiji i zapisuje se u slijedu, jedan blok šifri iza drugoga te tako stvaraju lanac blokova. Stoga nije moguće promijeniti podatke u lancu jer se pritom uzurpira stanje blokova podataka koji se na njemu nalaze, piše Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.