PolitikaPreporučeno

EU preporučio drugo docjepljivanje neprilagođenim cjepivima za osobe starije od 60 godina

Agencije za zdravlje Europske unije u ponedjeljak su preporučile drugi “booster”, odnosno drugo docjepljivanje protiv bolesti COVID-19 za sve osobe starije od 60 godina.

>>>‘Drastičan porast’ zaraza u 118% procijepljenom Gibraltaru | COVID-19

Učinkovitost aktualne linije cjepiva u sprječavanju zaraze, teških ili fatalnih oblika covida predmet je prijepora i široke javno-zdravstvene rasprave bez konsenzusa, iako je naširoko prepoznato da su omikron soj koronavirusa i njegove podvrste naveliko “pobjegle” od aktualne linije cjepiva.

Proizvođači najavljuju da bi prilagođene serije na tržištu mogle biti dostupne s rujnom.

Monstruozne zalihe zastarjelog, neučinkovitog cjepiva

Zahvaljujući direktivama Europske komisije brojne su nacionalne vlasti kupile abnormalne količine cjepiva koje propada. Pojedine zemlje, uključujući Hrvatsku, sada traže izlaz iz nepovoljnih ugovora.

>>>RH i drugi traže izlaz iz bezizlaznih ugovora o nabavi cjepiva | covid profiterstvo

Europske agencije su od travnja, ususret današnjoj odluci, docjepljivanje preporučivale samo za osobe starije od 80 godina.

>>>Ameri pitaju zašto boostani pojedinci trpe više probojnih zaraza? Grabancijaš i znanost odgovaraju

Očekuje se da će nova nukanje pospješiti nacionalne kampanje cijepljenje u trenutku kad nove podvrste omikrona izazivaju novu plimu zaraza, što se zrcali u porastu hospitalizacija.

Zazirenje, trendovi

Interes građana za cijepljenje u posljednjim je mjesecima okopnio širom Starog kontinenta, primjerice, Hina je u lipnju u članku posvećenom hrvatskim zalihama cjepiva zabilježila da su 12. lipnja na čitavom teritoriju imunizirane tek tri osobe.

>>>Hina doznala hrvatski danak covid reketarenju i profiterstvu

“Mi trenutačno vidimo povećanje slučajeva COVID-19, povećanje trenda u hospitalizacijama i boravka u jedinicama za intenzivnu njegu u nekolicini zemalja, uglavnom potaknutu BA.5 lozom omikrona,” napisala je u izjavi Andrea Ammon, direktorica Europskih centara za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

>>>Privatni razgovori o javnom tenderu za cjepiva ušli u ‘mainstream’ | covid profiterstvo

“To signalizira početak novog, raširenog vala COVID-19 preko Europske unije,” dodala je uz procjenu da bi drugo docjepljivanje moglo smanjiti broj smrti i hospitalizacija.

Tržišno natjecanje

Vodeći proizvođači mRNK cjepiva, Moderna Inc i Pfizer/BioNTech, razvijaju i testiraju dorađene linije cjepiva. Reuters piše da su prilagođena cjepiva provocirala dobar imunološki dogovor protiv inačice omikrona BA.1, ali da je imunizacija bila manje uspješna u odmjeravanju s BA.4 i BA.5.

>>>Procijepljeni i docijepljeni Izrael svjetski prvak u sedmodnevnim zarazama | omikron

Europska agencija za lijekove (EMA) revidira dorađene proizvode i njihovo odobrenje očekuje do rujna.

“U međuvremenu je važno razmotriti korištenje trenutačno odobrenih cjepiva za drugo docjepljivanje kod najranjivijih ljudi,” rekla je izvršna direktorica agencije, Emer Cooke.

EMA je u ponedjeljak također rekla kako dokazi ne podržavaju drugo docjepljivanje osoba mlađih od 60 godina.

>>>Na Twitteru zdušno gnušanje, gnjev na najavu EK o produljenju režima ‘covid putovnica’

Grabancijaš neovisno bilježi da je poziv na drugo docjepljivanje na Twitter računu Europske komisije u trenutku objave teksta prikupio 30 komentara od kojih su baš svi odreda negativni.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima