Biznis i ekonomija

EU traži žurnu izmjenu američkih poticaja za kupnju električnih vozila

Europski povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis u ponedjeljak je pozvao Sjedinjene Američke Države da revidiraju novi zakon o klimi u dijelu koji europskim proizvođačima električnih automobila uskraćuje poticaje kakve uživaju njihovi američki konkurenti.

>>>Top bankare Wall Streeta više brine geopolitika nego recesija

Administracija predsjednika Joe Bidena unutar svojeg raskošnog, 430 milijardi dolara vrijednog “Akta o smanjenju inflacije” američkim građanima nudi poticaj od 7.500 dolara za kupnju novih električnih vozila Tesle, Forda i drugih sjevernoameričkih proizvođača.

Europska komisija i dionici europske automobilske industrije drže da poticaji diskriminiraju, narušavaju tržišnu utakmicu i mogu rezultirati velikim gubicima.

>>>Epohalni državni poticaji napinju odnose, okidaju protekcionizam u Uniji i SAD-u

Dombrovskis je ususret sastanku s američkim kolegama rekao da akt potkopava napredak unutar godinu dana starog transatlantskog foruma oformljenog radi uklanjanja carina i drugih ostavština trgovinskog rata koji je protiv Kine i Europske unije poveo bivši predsjednik Donald Trump.

>>>SAD dokinuo carine na europski čelik i aluminij, ostavštinu Donalda Trumpa

“Sa svim našim raspravama mi činimo korak naprijed, ali s Aktom o smanjenju inflacije radimo dva koraka unazad, stoga to moramo pomiriti,” rekao je povjerenik i pozvao na žurnost jer se konkretni rezultati moraju postići prije početka 2023. godine s kojom akt stupa na snagu.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire novinarima je rekao da je zajedno s njemačkim kolegom Robertom Habeckom s Amerikancima započeo pregovore o izuzećima za sve zelene proizvode EU-a.

Također je rekao da Europa treba svoju inačicu politike za “suzbijanje inflacije”.

>>>‘Njemačka na prvom mjestu’ ljuti Francusku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošlog je tjedna tijekom radnog posjeta Washingtonu rekao da su američke subvencije u aktualnom obliku “ubojica poslova” u Europi.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters