Biznis i ekonomijaPreporučeno

Epohalni državni poticaji napinju odnose, okidaju protekcionizam u Uniji i SAD-u

Francuski predsjednik Emmanuel Macron svoj je radni posjet Washingtonu iskoristio za prenošenje europskih briga oko orijaških zelenih poticaja u Sjedinjenim Američkim Državama.

>>>Ursula von der Leyen: postizanje klimatske neutralnosti od danas je zakonska obveza

Iako je Europa prva krenula u zelenu tranziciju i pozdravlja američke napore, europski dužnosnici i biznisi drže da bi američki, 430 milijardi dolara vrijedan fiskalni paket nazvan “Akt za smanjenje inflacije” mogao narušiti tržišnu utakmicu i europske kompanije dovesti u nepovoljni položaj.

Pojedine su članice Europske unije već javno ocijenile da 200 milijardi američkih poticaja i poreznih olakšica za proizvođače obnovljive energije, električnih automobila i druge “zelene” dionike, krši pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Zaziranje

Francuski ministar financija Bruno Le Maire kaže da su subvencije za snaženje energetske tranzicije “poštena igra”, ali i da igrači moraju igrati prema WTO pravilima i na poravnanom terenu.

>>>EU pažljivo motri zakone o javnoj nabavi u SAD-u | Dombrovskis

Pritisak na Europu raste i uslijed unutarnjih pravila tržišnog natjecanja koja reguliraju, uvjetuju i brane državnu pomoć. Članice Unije stoga ne mogu odgovoriti na raskošne porezne olakšice i subvencije kakve za izgradnju tvornica i otvaranje biznisa nudi SAD.

Budući da je Kongres već isključio bilo kakve značaje izmjene u američkoj politici, europski dužnosnici traže izuzeća i zasebne trgovinske sporazume kakve imaju Kanada i Meksiko.

Iako Europska komisija i Bijela kuća već pregovaraju kroz radne skupine, Macron svoju političku težinu koristi kako bi gledišta Europljana prenio na najvišoj razini.

>>>Sve carine Donalda Trumpa

Reuters piše da Vijeće EU-a prijepor žele riješiti brzo i uzgred doraditi sporazum o trgovini o čemu bi se razgovori mogli povesti već 5. prosinca na sastanku Trgovačkog i tehnološkog vijeća.

Europski političari i dužnosnici zaziru od otvorenog trgovinskog i carinskog sukoba kakav je označio mandat bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, no istovremeno signaliziraju da se neće sustezati od pokretanja postupka ispred WTO-a.

Zrcaljenje

Francuska je u odgovoru na američki protekcionizam Europu pozvala na zrcaljenje politika, uključujući još raskošnije poticaje i zakon “Kupuj europsko”.

Iako ne na sva zvona, za subvencije je zainteresirana ruskom invazijom na Ukrajinu najteže pogođena članica EU-a, Njemačka.

>>>Trump ponovno zaprijetio carinama Uniji i Kini, imenovao ‘kralja jastoga’

Berlin promišlja o načinima podrške za europsku industriju no tamošnja je koalicijska vlada daleko od jedinstvene vizije.

Robert Habeck, njemački vicekancelar iz zelenih političkih struja koji služi i kao ministar gospodarstva, prošlog je tjedna nakon sastanka s Macronom rekao da bi EU mogao odrediti ciljeve i kvote za europske proizvode.

>>>‘Njemačka na prvom mjestu’ ljuti Francusku

Drugi dionici u Njemačkoj ukazuju da još nije iskorišteno 200 milijardi eura iz europskog fonda za oporavak od pandemije koronavirusa i da bi se taj novac mogao prenamijeniti za podršku industriji.

>>>EU i SAD nakon 10 godina obnovili trgovinu školjkašima

Macron i Habeck prošlog su tjedna Europsku komisiju pozvali na ubrzavanje regulatornih postupaka, osobito u projektima zajedničkog subvencioniranja prekograničnih projekata.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] sa zelenom tranzicijom i sugerirao da bi to mogao biti Washington čija je administracija kroz epohalne poticaje također započela veliku promjenu industrijske […]

Comments are closed.