PreporučenoTech

Kvantno računalo Sycamore simuliralo crvotočinu između crnih rupa

Crvotočine su uobičajene u teoriji fizike, popularnim znanstveno-fantastičnim knjigama, serijama i filmovima – u teoriji one skraćuju put između dvije točke i omogućuju lako prevaljivanje nezamislivih udaljenosti.

Istraživači koji već dugo proniču njihova svojstva sada javljaju o uspješnoj simulaciji crvotočine izvedenoj pomoću kvantnog računala.

>>>Sunce nas za mlađaka zasipa ‘mjesečevim zrakama’ | VIDEO

Njihov se eksperiment temelji na teoriji da su crvotočine između dviju crnih rupa moguće.

Model, koji je matematički, uzgred sugerira i da informacije mogu pobjeći singularnosti.

“Beba”

Fizičari su sramežljiv proboj u razumijevanju postigli pomoću kvantnog uređaja Alphabeta (Google) s nazivom kvantni procesor Sycamore.

>>>Google tvrdi kvantnu superiornost – ‘porota’ na vijećanju

Sycamore je nakon inputa uspješno simulirao dvije crne rupu i između njih razmijenio informacije što bi odgovaralo stvaranju tunela kroz prostor i vrijeme – ili crvotočini.

Ta je crvotočina bila “beba”, rekla je Maria Spiropulu, fizičarka pri Caltechu i suautorica istraživanja objavljenog u žurnalu Nature.

Novinarima je u odgovoru na pitanja o tehnologiji iz znanstveno-fantastičnih filmova odgovorila da su one daleko.

>>>Hrvatsko-američki fizičar sudjelovao u otkriću novog stanja materije

“Eksperimentalno, za mene, reći ću vam da je to jako jako daleko. Ljudi me pitaju ‘Možeš li svojeg psa staviti u crvotočinu?’. Ne,” rekla je tijekom videobrifinga.

“Postoji razlika između onog što je moguće u teoriji i onog što je moguće u zbilji,” dodao je Joseph Lykken, koautor studije iz Fermilaba, američkog laboratorija za fiziku i ubrzavanje čestica.

“Stoga nemojte držati dah u očekivanju slanja svog psa kroz crvotočinu. No, negdje morate početi. Mislim da je uzbudljivo što smo naše ruke uopće stavili na ovo.”

Einstein–Rosenovi mostovi

Crvotočine su pukotine kroz prostor i vrijeme – mostovi između dviju udaljenih regija svemira. Znanstvenici ih nazivaju Einstein–Rosenovi mostovima u slavu dvojice fizičara – Albert Einstein i Nathana Rosena – koji su prvi opisali njihova svojstva.

>>>Prva fotka crne rupe

One štuju Einsteinovu opću teoriji relativnosti fokusiranu na gravitaciju kao jednu od temeljnih značajki, sila i principa svemira.

Izraz “crvotočina”, populariziran u originalnim Zvjezdanim stazama i drugdje, skovao je fizičar John Wheeler u 1950-im godinama.

“Moćne ideje”

Spiropulu je rekla da je Sycamore mogućnost crvotočine izračunao na skromnom modelu jer bi veći zahtijevao trenutačno nepostojeći kvantni hardver.

>>>Fizičari okinuli prvu fotku kvantnog sprezanja iliti Einsteinove ‘sablasne akcije na daljinu’

“Izgleda kao patka, hoda kao patka, kvoca kao patka. Ono što u ovom trenutku možemo reći je da imamo nešto što u smislu svojstava koje smo pogledali, izgleda kao crvotočina,” rekao je Lykken.

Istraživači tijekom eksperimenta nisu uočili pukotinu u vremenu i prostoru, ali su kreirali prohodnu crvotočinu i pomoću kvantnih kodova na kvantnom procesoru kroz nju teleportirali informacije.

>>>Svemir je milijardu godina mlađi i širi se brže no što smo mislili: nobelovac Riess

“Ove su ideje s nama dugo vremena, i to su moćne ideje,” rekao je Lykken prema izvještaju Reutersa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima