PreporučenoTech

EU usvojio pravila digitalnog identiteta, digitalizacije javne uprave i društva

Europski parlament je u četvrtak prihvatio pravila za razvoj jedinstvenog digitalnog identiteta građana EU-a, sličnog onima koje koriste na platformama poput Googlea i Applea, a kojim bi se u budućnosti, među ostalim, mogli identificirati osobnim dokumentima pohranjenim u mobilnim telefonima.

Hrvatska eurozastupnica Romana Jerković (SDP/S&D), koja je pripremila izvješće i u ime Parlamenta vodila pregovore s državama članicama o pravilima, tumači kako će novi “europski digitalni novčanik” omogućiti građanima i poduzećima da se digitalno identificiraju za različite svrhe, od online plaćanja do predočenja osobnih dokumenata u poslovima s javnom upravom, ali i olakšati pristup zdravstvenim uslugama u cijeloj Uniji.

Romana Jerković; Foto: Geneviève Engel/EP

Jerković ističe kako EU i Europski parlament inzistiraju na strožoj zaštiti osobnih podataka u odnosu na sadašnje digitalne identitete na velikim internetskim platformama poput Googlea. Napominje i da će građani sami dobrovoljno odlučivati hoće li se koristiti tim “digitalnim novčanikom” ili nastaviti koristiti obične, “papirnate” dokumente.

“Zakon o europskom digitalnom identitetu ubrzat će digitalizaciju javnog sektora i društva te omogućiti sigurnu i transparentnu elektroničku identifikaciju u cijeloj EU. Glavni cilj novog zakona je olakšati svakodnevni život građanima EU-a, omogućujući im jednostavniji pristup uslugama privatnog i javnog sektora, te njihovim pravima u njihovoj zemlji ili tijekom putovanja i boravka u drugim državama članicama EU-a“, naglašava Jerković.

Digitalni novčanik

Komisija je u lipnju 2021. predložila europski okvir za digitalni identitet, koji će biti dostupan svim državljanima EU-a i europskim poduzećima. Građani će, po tom  prijedlogu, putem napredne aplikacije, tzv. digitalnog novčanika, moći dokazati svoj identitet i podijeliti elektroničke dokumente jednim klikom na ekranu telefona.

Pomoću nacionalne digitalne identifikacije, koja će biti priznata u cijeloj Europi, moći će pristupiti servisima javnog sektora i internetskim uslugama, a velike platforme morat će prihvatiti upotrebu europskog novčanika za digitalni identitet ako korisnik to zatraži, npr. kako bi dokazao svoju dob.

Zastupnici u Europskom parlamentu pravila za razvoj tog “digitalnog novčanika” dogovorena s Vijećem EU-a usvojili su u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu s 335 glasova za, 190 protiv, dok je suzdržan bio 31 zastupnik.

Thierry Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište; Foto: Geneviève Engel/EP
Elektronski potpis i pečat

Izvješće o Prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Uredbe (EU) br. 910/2014 u pogledu uspostavljanja europskog okvira za digitalni identitet definira “Europski novčanik za digitalni identitet” kao sredstvo elektroničke identifikacije koje na siguran način pohranjuje, upravlja i potvrđuje podatke o identitetu (…), kako bi ih na zahtjev mogao pružiti “pouzdanim stranama i drugim korisnicima novčanika za europski digitalni identitet i omogućio izradu kvalificiranih elektroničkih potpisa i pečata”.

Europski novčanici digitalnog identiteta trebali bi imati najsuvremenije sigurnosne funkcije, kao što su mehanizmi za šifriranje i pohranjivanje podataka na način koji je dostupan samo korisniku i koji se može dešifrirati samo od strane korisnika i uspostaviti end-to-end enkriptiranu razmjenu s pouzdanim stranama i drugim europskim Novčanicima za digitalni identitet, navodi, među ostalim, Europski parlament u obrazloženju dokumenta.


Digitializacija Europske unije