Biznis i ekonomijaPreporučeno

Euroskupina razgovarala o skidanju kompanija s državne pomoći, Općoj klauzuli o bijegu

Ministri financija u europodručju u ponedjeljak su nakon neformalnog sastanka rekli da će odluke o tome kako i kada prekinuti državnu pomoć gospodarstvima donijeti u ožujku i svibnju.

Na raspored je utjecao razgovor o posljednjim prognozama Europske komisije koje za tekuću godinu predviđaju oporavak slabiji od očekivanja ususret drugom, božićnom valu koronavirusa.

>>>Komisija odobrila direktno financiranje, darivanje do 800,000 eura ugroženim biznisima…

“To ponovno potvrđuje … da politika ekonomskih potpora mora ostati na mjestu dokle bude trebalo,” izjavio je nakon konzultacija šef Eurogrupe, Paschal Donohoe.

“Postoji inherentni rizik od preranog povlačenja podrške, za razliku od povlačenja prekasno,” rekao je.

Skidanje s državne pomoći

Europska središnja banka i vlade 19 članica eurozone svojim su gospodarstvima od početka pandemije na raspolaganje stavile bilijune eura. Primijenjene su šarolike i raznorodne mjere za održavanje korporativne likvidnosti, otplatu dugova, odgodu poreza ili subvencioniranje radnih mjesta.

>>>EK u dva mjeseca odobrio 1.9 bilijun eura državne pomoći, oko 15 puta više nego u cijeloj 2018.

Da bi navedeno bilo moguće, EU je lani morao suspendirati Pakt o stabilnosti i rastu, odnosno proračunska pravila o zaduživanju. Moratorij je na snazi do kraja godine.

>>>Koronavirus suspendirao Pakt o stabilnosti i rastu, otvorio vrata fiskalnim poticajima

Reuters izvještava da su ministri danas raspravljali o modalitetima za postupno ukidanje sveobuhvatnih mjera pomoći, potrebi da se one kalibriraju i fokusiraju kako bi se na životu održale isključivo održive tvrtke, za razliku od onih koje bi propast snašla i bez pandemije.

Ministri su najavili da će detaljnije razgovore o skidanju kompanija s državne pomoći povesti u travnju.

Opća klauzula o bijegu

Europska komisija i europske vlade u dolazećim mjesecima moraju odlučiti i hoće li Pakt o stabilnosti reaktivirati u 2022., ili suspenziju, koja se zove Opća klauzula o bijegu, zadržati još jednu godinu.

“Početkom ožujka Komisija će dati smjernice o tome kako namjerava pristupiti ovogodišnjem proljetnom paketu ekonomske politike,” rekao je europski povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni na konferenciji za novinare.

>>>Weidmann upozorio na ‘teško servisiranje’ dugova u eurozoni

Ministri su najavili da će o ponovnom limitiranju zaduživanja razgovarati u svibnju, nakon što Komisija objavi novu rundu gospodarskih prognoza.

“Euroskupina će težiti razmjeni mišljenja o namjerama politike u pozadini proljetnih prognoza Komisije. Te bi se rasprave mogle jasnije usredotočiti na 2022. godinu i uključiti daljnje razmišljanje o srednjoročnim strategijama fiskalnog rebalansa,” navodi se u agendi.