Biznis i ekonomijaPreporučeno

Extra! Extra! Na tržištu su dostupni dijamanti stvoreni iz zraka

Znanstvenici ovih dana ugljikov dioksid (CO2) mogu s jeftinom lakoćom uhvatiti u zraku pa ga pretvoriti u ugljen ili kamen ili pohraniti na neki drugi način. Tehnologija je u posljednjim godinama više nego sazrjela pa u suštini jedino nedostaje malo političke volje, javnog ili privatnog novca kako bi se otklonila potencijalna i prijeporna prijetnja koju CO2 predstavlja u kontekstu klimatskih promjena.

Dok Europska komisija i administracija američkog predsjednika Joe Bidena zahuktavaju pripreme za veliku zelenu tranziciju, dvije su privatne kompanije sposobnost hvatanja ugljika započele koristiti za proizvodnju vječnih dijamanata u komercijalizaciji kojoj pogoduje generalna sklonost ljudi da štuju i čuvaju prirodu.

>>>Otkriven je jeftin način za hvatanje atmosferskog CO2 i njegovo pretvaranje u ugljen

“Pitch” za prodaju može biti zadivljujući, izjavio je recentnom intervjuu za magazin Vogue osnivač kompanije Aether sa sjedištem u New Yorku, Ryan Shearman. “Svaki karat dijamanta iz atmosfere uklanja 20 tona CO2,” što je prema njegovim riječima više nego što prosječna osoba u atmosferu pusti kroz godinu dana.

Shearman kaže da kupnjom “iz zraka stvorenih” dvokaratnih dijamanata njegove kompanije “vi u suštini otklanjate količinu ugljika proizvedenu kroz dvije i pol godine života.”

“Moderna alkemija”

Aetherova tehnika, koja je u postupku patentiranja, podrazumijeva izvlačenje plina iz atmosfere, njegovo izlaganje kemijskim reakcijama, golemim pritiscima i iznimno visokim temperaturama u četverotjednoj simulaciji prirodnog formiranja dijamanata koje može potrajati milijardama godina.

“Mi smo predani modernoj alkemiji bez presedana koja predstavlja prekretnicu u pretvaranju onečišćenja zraka u drago kamenje,” veli Shearman.

>>>Model hvatanja CO2 iz zraka rezultira proteinskim sastojkom nalik brašnu | Solein

Njegova kompanija umjetne dijamante prodaje od početka godine, s cijenama koje sežu od 7,000 dolara za prsten do oko 40,000 za par naušnica sa svjetlucavim kamičcima.

“Već imamo poveću listu čekanja,” rekao je o potražnji.

Aether ima i konkurenta u britanskoj kompaniji s nazivom Skydiamond čiji je osnivač, poduzetnik i odriješiti pobornik zaštite okoliša Dale Vince, pet godina posvetio razvoju tehnologije koja je omogućila stvaranje “klimatski neutralnih dijamanata”.

>>>U bezdanu Marijanske brazde otkrivene bakterije koje ‘jedu naftu’

Uz isticanje svih prednosti ekološke proizvodnje iz zraka, Vince rado kudi tradicionalnu industriju dragog kamenja, opisujući njezinu povijest kao razornu, a dijamante iz rudnika “krvavima”.

via Scientific American