PolitikaPreporučeno

Ferreira komentirala smjenu Tramišak, pozvala sela i gradove da zatraže europski novac

Europska povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira rekla je u petak da promjena na čelu hrvatskog ministarstva regionalnog razvoja neće utjecati na povlačenje novca iz EU fondova jer je u Hrvatskoj prisutna “politika kontinuiteta”.

Premijer Andrej Plenković je prije dva mjeseca smijenio s dužnosti Natašu Tramišak koja je od 2020. vodila ministarstvo nadležno za EU fondove. Na njeno mjesto je postavio Šimu Erlića koji je bio državni tajnik u istom ministarstvu.

>>>Bačić i Erlić preuzeli sijaset dužnosti, uloga u odborima Paladine i Tramišak | Vlada RH

“S Erlićem, kojeg poznajem od ranije, nedavno sam se srela. S obzirom da dolazi iz istog ministarstva riječ je o politici kontinuiteta pa ne očekujem promjene”, izjavila je Ferreira za Hinu u Torinu, gdje sudjeluje na Forumu gradova.

EU fondovi, putem kojih Europska komisija nastoji smanjiti nejednakosti među dijelovima bloka od 27 zemalja, bio je jedan od glavnih razloga zašto je Hrvatska ušla u EU godine 2013.

Hrvatskoj je na raspolaganju 8,9 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Povlačenje novca za to razdoblje još uvijek nije počelo.

>>>Dizalica topline: ogledno grijanje morskom vodom u bolnici ‘Martin Horvat’

Hrvatsko ministarstvo regionalnog razvoja će nakon lipnja raspisati natječaje na koje će regionalne i lokalne vlasti te kompanije prijavljivati projekte koje žele sufinancirati s 85 posto novca iz EU proračuna.

Europska urbana inicijativa

Ferreira je s Foruma gradova, na kojem sudjeluje 800 dužnosnika, pozvala gradove i sela da se prijavljuju na natječaje. Gradovi i sela se mogu već prijavljivati na projekte koji ne idu preko hrvatske administracije.

Europska komisija je pokrenula “Europsku urbanu inicijativu” (European Urban Initiative), program u kojem se nalazi 450 milijuna eura koje gradovi i sela diljem Europe mogu povlačiti u iduće četiri godine.

>>>Komisija dodijelila 9 milijardi eura, objavila klimatske i kohezijske ciljeve u Hrvatskoj

Predstavnici hrvatskih gradova poput Rijeke, Dubrovnika, Zagreba i Pule došli su na forum kako bi se informirali.

Putem “Europske urbane inicijative” mogu se sufinancirati ekološki projekti vezani za kružnu ekonomiju i smanjenje ispuštanja štetnih plinova a također i oni za očuvanje kulturnog naslijeđa. Također će se sufinancirati adaptacija stambenih zgrada, prenamjena gradskih prostora i obnavljanje javnih površina.

Europska komisija će u svibnju raspisati natječaj za prijavu projekata u sklopu “Europske urbane inicijative” pa će gradovi i sela podnositi zahtjeve na internetskoj stranici te inicijative.

>>>Von der Leyen poziva na ekološki, gospodarski i kulturni preporod | novi europski Bauhaus

Bit će to drugi takav poziv. Prvi je bio raspisan u listopadu 2020. kada je stiglo 99 prijava iz 21 zemlje. Pobjednici tog natječaja bit će obznanjeni u lipnju.

Izazovi

Europski gradovi imaju sve stariju populaciju, nedostaje im radna snaga te su zagađeni. Iz manjih sredina i sela ljudi pak iseljavaju pa se ovom inicijativom nastoji preurediti životna sredina u cilju suzbijanja tih problema.

“Gotovo 72 posto Europljana živi u gradovima i predgrađima. Ta područja suočavaju se s nezaposlenošću, migracijama, demografskim padom i zagađenjem”, istaknula je Ferreira tijekom obraćanja na forumu. “Ova inicijativa će im pružiti priliku za održivim razvojem i inovacijama”, dodala je.

>>>RH ulazi u recesijsku eurozonu i restriktivnu monetarnu politiku

Inicijativa, odnosno njenih 450 milijuna eura, dolazi iz Europskog regionalnog razvojnog fonda (ERDF).

680 milijuna eura za hrvatska sela i gradove

Iz istog fonda financirat će se gradovi i sela putem drugog, redovnog financiranja u kojem posreduju državne administracije iz 27 zemalja. U fondu se nalazi ukupno 206 milijardi eura do 2027., od čega je 8 posto namijenjeno sufinanciranju gradova i sela. Taj novac će se u Hrvatskoj moći povlačiti za tri mjeseca kada hrvatsko ministarstvo regionalnog razvoja raspiše natječaje.

>>>‘Najviši predujam ikada’ – Hrvatskoj stiže prvi novac za pomoć u obnovi od potresa: Komisija

Hrvatska je odlučila veću pozornost posvetiti razvoju urbanih sredina pa će 13 posto novca iz Europskog regionalnog razvojnog fonda namijeniti takvim područjima, što je 5 postotnih bodova više od propisane obveze EU-a.

Hrvatskim gradovima i selima će tako za njihove lokalne projekte biti na raspolaganju 680 milijuna eura do kraja 2027. godine.

Pratite nas na Google vijestima