Biznis i ekonomijaPreporučeno

Nakon frenetičnih pregovora UBS preuzeo Credit Suisse | update

Najveća privatna banka svijeta UBS sa sjedištem u Švicarskoj vodi izvanredne i žurne pregovore o preuzimanju i pripajanju rivala Credit Suisse čije poljuljano poslovanje predstavlja rizik za globalni financijski sustav.

>>>Financijska nestabilnost, epohalni pad tržišne vrijednosti globalnih banaka

Posljednja izvješća sugeriraju da je UBS spreman platiti milijardu dolara.

Dva izvora upoznata s pregovorima i promišljanjem švicarskih regulatora navode da se razmatra i nametanje gubitaka vlasnicima Credit Suisse obveznica.

Previranja i pregovore osobito pažljivo motre europski regulatori.

Žustra utrka za spas 167 godina starog zajmodavca koji je do prošlog tjedna slovio kao jedan od najvećih upravitelja bogatstvom i imovinom na svijetu kulminira nakon frenetičnog tjedna u kojem su iznenada propale dvije regionalne američke banke (više).

>>>‘Katastrofalno’ iskupljenje američkih banaka ljuti europske regulatore | FT

Reuters od izvora iz dviju velikih europskih banaka doznaje da se razmatra scenarij “zaraze” financijskog sustava europodručja i privatno poziva Europsku središnju banku (ECB) i njezin američki parnjak, Federalne rezerve, da signaliziraju potporu.

Scenariji

Uz pozivanje na izvore upoznate sa situacijom Bloomberg News u nedjelju navečer javlja da se Credit Suisse opire predaji za milijardu dolara uz procjenu da je ponuda preniska te podrazumijeva poveću štetu za dioničare i zaposlenike koji uživaju dionice.

Ukoliko pregovori propadnu Švicarska razmatra potpuno ili većinsko preuzimanje i iskupljenje javnim novcem.

Iako niti jedan scenarij nije izvjestan ili potvrđen, The Financial Times javlja da bi dogovor s vlastima mogao podrazumijevati otkup svih dionica po cijeni od 0.25 švicarskih franaka po dionici. Isti izvor navodi da UBS traži posebnu klauzulu prema kojoj bi ugovor bio poništen u slučaju “nepovoljnih materijalnih promjena”.

>>>Biden umiruje, garantira stabilnost američkog financijskog sustava | urušavanje SVB-a

U večernjim satima nedjelje nije bilo naznaka ili potvrde o dogovoru, no Bloomberg doznaje da je UBS ponudu udvostručio na dvije milijarde dolara.

Reuters je od upućenih osoba prije doznao da USB traži šest milijardi dolara od švicarske vlade i garancije koje bi pokrile troškove gašenja pojedinih dijelova Credit Suisse ili izglednih sudskih sporova. Jedan je izvor rekao da bi pripajanje moglo dovesti i do 10.000 otkaza u obje banke.

Udruga zaposlenika švicarskih banaka u nedjelju je pozvala na neposredno stvaranje radne skupine koja će procijeniti ili otkloniti rizike za zaposlene.

Kontekst

Dionice Credit Suisse prošlog su tjedna izgubile četvrtinu vrijednosti nakon postojanog “krvarenja” koje traje od druge polovice 2022. godine.

Banka je u petak zatražila i dobila 54 milijarde dolara vrijednu kreditnu liniju švicarske središnje banke.

Izvori kažu da konačna odluka o nametanju gubitaka vlasnicima obveznica još nije donesena. Ukoliko plan o preuzimanju i pripajanju propadne obveznički će danak biti veći.

>>>‘Nešto se upravo lomi’ | nestabilnost financijskog sustava potpirila bojazan od recesije

“Ukoliko Credit Suisse propadne, to bi predstavljalo značajan sustavni problem za vlasnike obveznica jer bi im bilo teško podnijeti propast banke kada ona ne leži na nerealiziranim investicijskim gubicima kao u SAD-u,” rekao je Jerome Legras, voditelj istraživanja u Axiom Alternative Investments koji je izložen rašomonu.


Update

Bloomberg je u nedjelju navečer izvijestio da je UBS uz posredovanje vlade pristao na preuzimanje Credit Suisse.  

Prema postignutom dogovoru UBS će rivala kupiti za tri milijarde švicarskih franaka i preuzeti 5.4 milijardi u gubicima.

Vijest o “spajanju pod prijetnjom sačmarice” neposredno su pozdravili mnogi dionici financijskog sustava, uključujući Europsku središnju banku (ECB).

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Nakon frenetičnih pregovora UBS preuzeo Credit Suisse | update 19/03/2023 […]

  2. […] Vlasti u nedjelju navečer objavile da je postignut sporazum u kojem će Credit Suisse postati dio najvećeg švicarskog zajmodavca UBS-a. […]

Comments are closed.