PreporučenoTech

Forenzičari: Rusija je prvi put udarila moćnim i ‘nezaustavljivim’ Cirkonom

Direktor Kijevskog znanstveno-istraživačkog instituta za forenzička ispitivanja u ponedjeljak je rekao da preliminarna analiza krhotina rakete korištene u prošlotjednom napadu na Kijev pripada moćnom ruskom nadzvučnom projektilu Cirkon.

Oleksandr Ruvin opažanja je izvorno podijelio na platformi za razmjenu poruka Telegram.

“U ovom slučaju vidimo elemente koji su karakteristični za raketu 3M22 Cirkon. Dijelovi i krhotine motora i mehanizma za upravljanje imaju specifične oznake,” napisao je.

Dodao je da biljezi i drugi detalji sugeriraju da je riječ o svježem proizvodu.

Veliki izazov za obranu

Rusija tvrdi da Cirkon ima domet od 1.000 kilometara i zrak para devet puta brže od zvuka.

Vojni analitičari prepoznaju da nadzvučna brzina podrazumijeva značajne izazove za presretanje i projektilima omogućuje da prodru dublje iza linija obrane te unište velike i čvrste ciljeve.

Rusija je prvi uspješni test Cirkona provela u 2020. godini, na Putinov 68. rođendan. Testiranje je zaključeno u lipnju 2022. godine. Prva fregata opremljena “neuhvatljivim” projektilima morem je zaplovila u siječnju 2023. godine.

Putin često govori da su nove generacije ruskog nadzvučnog oružja bez premca.

Zapadnjački stručnjaci vjeruju da je cijena 3M22 Cirkona sukladna njegovim performansama. Poslovni portal Financial Express vrijednost jedne rakete procjenjuje na oko 210 milijuna dolara.


Povezane vijesti

Comment here