PolitikaPreporučeno

Morem plovi ruska fregata opremljena moćnim, neuhvatljivim nadzvučnim raketama Cirkon

Ruska fregata 'Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov'; Foto: The Sun/YouTube

Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je u Atlantski ocean otpratio fregatu opremljenu novom generacijom nadzvučnih raketa, signalizirajući da Rusija nema namjeru odustati od svojih aspiracija u Ukrajini.

Putin je na konferenciji za novinare u pratnji ministra obrane Sergeja Šojge i zapovjednika frigate “Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov” Igora Krokhmala rekao da je brod sada opremljen nadzvučnim raketnim sustavom Cirkon.

>>>Rusija je predstavila novu mornaričku doktrinu

“Ovaj put brod je opremljen s najnovijim supersoničnim sustavom Cirkon,” rekao je. “Uvjeren sam da će tako moćna oružja pouzdano štititi Rusiju od potencijalnih vanjskih prijetnji.”

Predsjednik je ponovio gledište da “niti jedna zemlja u svijetu nema analogni sustav”.

>>>Putin i svita iskrivljuju Globalni položajni sustav

Rusija je od 2019. godine okosnicu svojeg nadzvučnog raketnog arsenala upotpunila raketama “Kinžal” (rus. bodež) čija se premijera u ratnim teatrima odigrala prošloga ožujka u Ukrajini i nadzvučnim kliznim vozilom Avangard.

>>>Rusija zaključila testiranje, najavila razmještanje nadmoćnog nadzvučnog Cirkona

Putin je rekao da su nove tehnologije nužne jer suparnici razvijaju sve sofisticiranije obrambene sustave koji bi jednog dana mogli oboriti “tradicionalne” ruske nuklearne projektile.

“Neuhvatljivi” arsenal

Šojgu je najavio da će Gorškov zaploviti Atlantikom i Indijskim oceanom prije nego što se uputi u Sredozemlje.

>>>Uspješni test moćne scramjet rakete Cirkon ‘dar’ za Putinov rođendan | VIDEO

“Ovaj brod, naoružan ‘cirkonima’, sposoban je izvesti precizne i snažne udare protiv neprijatelja na moru i kopnu,” rekao je.

>>>Ruski nuklearni dron za okidanje radioaktivnog tsunamija nije ‘papirnati tigar’

Naveo je da projektil ima domet veći od 1.000 kilometara te da je uz postizanje brzine do devet puta veće od brzine zvuka neuhvatljiv za sve aktualne obrambene sustave.

Na konferenciji je rečeno da fregata kreće u misiju održavanja i promicanja “regionalnog mira i zajedničke stabilnosti s prijateljskim zemljama”.

>>>Ruska mornarica blizu aktivnog razmještanja nadzvučnog Cirkona, gorostasnog Belgoroda i Posejdona

Moskva, Peking i Washington vode žustru “supersoničnu utrku” u naoružanju uz neovisne procjene da je Rusija ispred konkurencije. Istraživački odbor američkog Kongresa u izvješćima je prepoznao nuklearnu sposobnost ruskog nadzvučnog arsenala.

>>>Pentagon testirao scramjet motore, nadzvučne projektile ‘koji udišu zrak’ | HAWC

Prema istom izvoru na razvoju supersoničnog oružja čije presretanje otežavaju brzina i pokretljivost radi rastući broj zemalja uključujući Australiju, Francusku, Njemačku, Južnu Koreju, Sjevernu Koreju i Japan.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here