PreporučenoTech

Galileo poslužuje milijardu korisnika pametnih telefona širom svijeta: Komisija

Od sutra će Galileo, satelitski navigacijski sustav EU-a, pružati usluge deseteroznamenkastom broju korisnika pametnih telefona. Taj se rezultat podudara s 15 godina postojanja Agencije za europski globalni navigacijski satelitski sustav (GSA), ključnog partnera Komisije u vođenju Galilea.

Jubilarni “milijarditi korisnik” temelji se na broju pametnih telefona koji upotrebljavaju Galileo prodanih u cijelom svijetu. Stvarni je broj korisnika Galilea veći

>>>Tehnički kvar onesposobio europski sustav za satelitsku navigaciju Galileo

„Danas se milijarda korisnika pametnih telefona širom svijeta služi Galileovim visokokvalitetnim uslugama navigacije i određivanja vremena. Istinskim europskim radom stvorili smo najtočniji navigacijski sustav na svijetu. To ne bi bilo moguće bez potpore i truda GSA-e. Sigurna sam da će zahvaljujući radu, idejama i ulaganjima iz novog svemirskog programa EU-a naša svemirska industrija nastaviti s uspjesima,” izjavila je Elżbieta Bieńkowska, povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća, prije otvaranja posebne priredbe u sjedištu GSA-e u Pragu.

Galileo od prosinca 2016. pruža „početne usluge”, kojima građanima i poduzećima pomaže u svakodnevnom životu svojim točnim signalima za određivanje položaja, određivanje vremena i navigaciju.

>>>Putin i svita iskrivljuju Globalni položajni sustav

Danas 95 % proizvođača čipova za pametne telefone za satelitsku navigaciju proizvodi čipove s podrškom za Galileo. Jubilarni „milijarditi korisnik” temelji se na broju pametnih telefona koji upotrebljavaju Galileo prodanih u cijelom svijetu. Stvarni je broj korisnika Galilea veći. Svi današnji novi modeli automobila odobreni za europsko tržište imaju ugrađen eCall, sustav koji se služi Galileom da bi hitnim službama javio položaj vozila. Galileo je od ove godine sastavni dio kamionskih digitalnih tahografa – uređaja za mjerenje i bilježenje podataka o brzini i prijeđenoj udaljenosti vozila – radi poštovanja propisa o vremenu vožnje i poboljšavanja sigurnosti na cestama.

Galileo pruža i uslugu potrage i spašavanja, ključnu da bi se vrijeme detekcije osobe s radiofarom za slučaj opasnosti skratilo na manje od deset minuta, gdje god se ta osoba nalazila – na moru, u planinama ili u pustinji. Galileo je poboljšao točnost određivanja položaja s dosadašnjih 10 km na manje od 2 km. U budućnosti će sustav također moći osobi u nevolji potvrditi da je pomoć na putu.

>>>I tako će čovječanstvo procvjetati širom Kumove slame: VIDEO

Konačno, Galileo pomaže javnim tijelima svojom javno reguliranom uslugom za osjetljive sigurnosne namjene. Korisnicima u državnim tijelima u izvanrednim ili kriznim situacijama na nacionalnoj razini, kao što je teroristički napad, Galileo pruža iznimno pouzdanu i u potpunosti šifriranu uslugu kojom im jamči kontinuitet rada.

Europska je svemirska industrija, po vrijednosti druga na svijetu, snažna i konkurentna. Komisija je za sljedeće dugoročno proračunsko razdoblje EU-a, od 2021. do 2027., predložila svemirski program vrijedan 16 milijardi eura radi održavanja i jačanja vodeće uloge EU-a u svemiru.

KONTEKST

Galileo je EU-ov globalni navigacijski satelitski sustav. Riječ je o civilnom sustavu pod civilnim nadzorom koji pruža precizne informacije za utvrđivanje položaja i vremena. Cilj mu je neovisnost Europe o drugim satelitskim navigacijskim sustavima i njezina strateška autonomija u području satelitske navigacije. Autonomija Europe u tom sektoru pružit će poticaj europskom tržištu rada, doprinijeti jačanju obrambene i sigurnosne uloge EU-a te poduprijeti nove tehnologije kao što su umjetna inteligencija, bespilotni zrakoplovi, automatizirana mobilnost i internet stvari.

GSA, koja će se preimenovati u “Agenciju EU-a za svemirski program”, intenzivnije će podupirati svemirske aktivnosti EU-a, raditi na tome da te aktivnosti budu prihvaćene na tržištu i imati važniju ulogu u sigurnosti svih komponenti programa.

Galileo pruža „početne usluge” od prosinca 2016. Tijekom početne faze, koja prethodi punoj operativnoj fazi, Galileovi se signali upotrebljavaju u kombinaciji s drugim satelitskim navigacijskim sustavima. Korisnici će u punoj operativnoj fazi moći upotrebljavati Galileove signale neovisno o drugim satelitskim navigacijskim sustavima.

Druge svemirske aktivnosti EU-a uključuju Copernicus (besplatni i otvoreni podaci o kopnu, atmosferi, moru i klimatskim promjenama, kao i oni namijenjeni za upravljanje kriznim situacijama i za sigurnost, koji su dobiveni promatranjem Zemlje), EGNOS (regionalni satelitski navigacijski sustav) i SST (nadzor i praćenje u svemiru).

>>>Sentinel sateliti Copernicusa otkrivaju radna mjesta, kulturnu baštinu ili kradljivce subvencija

Sve postojeće i nove svemirske aktivnosti EU-a objedinit će se u novi jedinstveni svemirski program. Taj će program zadržati postojeću infrastrukturu i postojeće usluge, ali i uvesti niz novih mogućnosti kojima će se poticati snažna i inovativna svemirska industrija te štititi autonoman, pouzdan i troškovno učinkovit Unijin pristup svemiru.

>>>17 milijardi eura za Galileo i Kopernik, privatne svemirske letove, jačanje sigurnosti…

Novi program također uvodi ujednačen i pojednostavnjen sustav upravljanja. EU će zbog većih financijskih ulaganja prilagoditi postupak odlučivanja tako da bude učinkovitiji i da se sve svemirske aktivnosti EU-a provode na vrijeme i u skladu s proračunom. Komisija će i dalje biti odgovorna za upravljanje ukupnim programom. Zbog svoje neosporne stručnosti međuvladina Europska svemirska agencija (ESA) nastavit će biti važan partner za uvođenje sustava i tehničku podršku operativnim aktivnostima svemirskog programa EU-a. GSA, koja će se preimenovati u „Agenciju EU-a za svemirski program”, intenzivnije će podupirati svemirske aktivnosti EU-a, raditi na tome da te aktivnosti budu prihvaćene na tržištu i imati važniju ulogu u sigurnosti svih komponenti programa.