Biznis i ekonomijaPreporučeno

Goldman Sachs smanjio prognozu rasta profita na STOXX Europe 600

Goldman Sachs je umanjio očekivanja zarade za investitore u dionice na europskoj STOXX 600 burzi sa 7% na 3% citirajući inflaciju i pad cijena nafte.

Cijena nafte lani se propinjala na krilima geopolitičke nesigurnosti no brokerska kuća na Wall Streetu očekuje njihovo slabljenje u tekućoj godini.

Prosječna cijena referentnog Brenta u 2024. sada je revidirana na 81 dolar po barelu, u poredbi s prijašnjom procjenom o 98 dolara.

Niža kotacija imat će utjecaj na prihode i profitne marže europskih dionica povezanih s robama, odvagnuli su analitičari u bilješci od petka.

Dezinflacija bi predstavljala izazov za dionice, dodaje se. Međutim, niže potrošačke cijene, u idealnim gospodarskim uvjetima, mogle bi potaknuti dionice.

“Ukoliko inflacija cijena padne ispod inflacije plaće, to snaži pritisak na neto dohodovne marže,” odvagnuli su stratezi Goldman Sachsa.

Brokeri procjenjuju da će osipanje cijena nafte dovesti do petpostotnog smanjenja u godišnjem rastu prihoda i 10-postotnog pada neto dohodovnih marži.

Europska središnja banka (ECB) u aktualnim projekcijama očekuje fluktuaciju inflacije u rasponu od 2.5-3% kroz čitavu godinu, no rastući broj pokazatelja u realnom vremenu sugerira da bi se cijene mogle ohladiti osjetno brže.

Referentni europski indeks (.STOXX), lani se povećao za više od 12 posto, a njegova sastavnica za naftu i plin za 3.4%.

Cijena nafte

Comment here