Biznis i ekonomijaPreporučeno

Likvidacija Evergrande

Hongkoški sud u ponedjeljak je naredio stečaj kineskog imovinskog titana Evergrande koji će izgledno izazvati lančanu reakciju kroz sektor nekretnina i na financijskim tržištima.

Sutkinja Linda Chan presudu je donijela nakon procjene da najzaduženija kineska tvrtka u sektoru nekretnina, s dugovima većima od 300 milijardi dolara, nakon dvije godine borbe za opstanak ne može provesti održivo restrukturiranje i namiriti zajmodavce.

“Vrijeme je da sud kaže kad je dosta, dosta je,” rekla je Chan tijekom sricanja presude.

Glavni izvršni direktor Evergrande, Siu Shawn, autohtonim je medijima rekao da će kompanija tekuće projekte zaključiti unatoč likvidaciji.

Presuda neće utjecati na operacije Evergrandeovih kopnenih i offshore jedinica, dodao je.

Analitičari i komentatori drže da stečaj okida složen postupak s potencijalnim političkim konotacijama jer je poslovanje posrnulog diva vezano uz brojne državne dionike.

Investitori u offshore imovinu pažljivo će motriti kako će vlasti tretirati strane zajmodavce i vlasnike obveznica.

“Ovo nije kraj već početak dugotrajnog postupka likvidacije koji će mnoge dnevne operacije Evergrandea učiniti još težima,” komentirao je Gary Ng, iskusniji ekonomist pri Natixisu. “Budući da je većina Evergrandeove imovine u kontinentalnoj Kini, postoje nesigurnosti kako zajmodavci mogu zaplijeniti imovinu i kako će se namiriti vlasnici offshore obveznica – situacije je još gora za dioničare.”

Složeni, dugotrajni postupak  

Evergrande, čija je imovina procijenjena na 240 milijardi dolara, u 2021. se urušio poput kule od karata i okinuo domino efekt u kineskom graditeljskom sektoru čiji se kocke pale i dalekoj Australiji.

Proglas stečaja stiže u izazovna vremena za kinesko gospodarstvo koje se sporo oporavlja od teškog i distopijskog samoranjavanja u odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19.

Reuters piše da će presuda imati ograničen učinak na operacije tvrtke u kratkom roku ili završetak tekućih građevnih radova jer će offshore stečajnim upraviteljima trebati mjeseci ili godine da preuzmu kontrolu i prodaju imovinu koja se nalazi u Kini, izvan jurisdikcije Hong Konga.


Vezane vijesti