PolitikaPreporučeno

Zelenskij objavio dvogodišnje prihode

Predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je prvi put otkrio svoje prihode kroz dvije godine u nastojanju da Ukrajinu otrgne od stigme korupcije i promovira transparentnost.

Prema priopćenju objavljenom na službenim stranicama Ureda predsjednika Zelenskij je s obitelji u 2021. uprihodio 10.8 milijuna grivnji (263.945 eura), u poredbi s 12 milijuna grivnji u godini prije.

Značajan dio prihoda, 130.973 eura, pritom je stigao od prodaje državnih obveznica.

U 2022., godini ruske invazije koja je započela 24. veljače, njegov je prihod okopnio na 3.7 milijuna grivnji jer je rat utjecao na iznajmljivanje obiteljskih nekretnina.

Poziv na transparentnost

Zelenskij je javne dužnosnike pozvao da otkriju svoje prihode u nastojanju da pospješi transparentnost i eliminira akutnu korupciju koja, zajedno s drugim nužnim reformama, priječi uzdizanje Ukrajine u Europsku uniju.

Borbu protiv korupcije od ukrajinskih vlasti traže zapadnjački saveznici i međunarodna tijela poput Međunarodnog monetarnog fonda.

Novi predsjednik Kongresa, republikanac Mike Johnson, Zelenskom je u prosincu rekao da neće podržati Bidenov zahtjev koji bi posrednički rat financirao s novih 61.4 milijardi dolara.

“Čini se da Bidenova administracija traži milijarde dodatnih dolara bez odgovarajućeg nadzora, bez jasne strategije za pobjedu i bez ikakvih odgovora za koje mislim da se duguju američkom narodu,” izjavio je Johnson nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom.


Korupcija u Ukrajini