PolitikaPreporučeno

Juncker podcrtao korupciju, osudio ‘lažna obećanja’ o uzdizanju Ukrajine u EU

Bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u intervjuu je špotao i osudio izjave europskih dužnosnika koji “masivno korumpiranom” Kijevu zavjetuju brzo uzdizanje u Europsku uniju.

“Svatko tko je imao bilo kakve veze s Ukrajinom zna da je to zemlja koja je korumpirana na svim razinama društva. Unatoč naporima, nije spremna za pristupanje; potrebni su joj opsežni procesi unutarnjih reformi,” rekao je prekaljeni državnik tijekom razgovora za njemačko izdanje dnevnog lista Augsburger Allgemeine.

>>>Juncker: nažalost, ja sam bio prvi i zadnji spitzenkandidat

“Pružanje lažnih obećanja” Ukrajini oko njezinog uzdizanja u Europsku uniju “ne bi bilo dobro niti za EU niti za Ukrajinu,” ocijenio je bivši premijer Luxembourga koji je izvršnim tijelom, Europskom komisijom, upravljao od 2014. do 2019. godine.

“Ne biste trebali davati lažna obećanja ukrajinskom narodu koji je do grla u patnji. Jako sam ljut oko pojedinih glasova u Europi koji Ukrajincima govore da mogu odmah postati članovi.”

Podsjetio je da zemlje koje traže uzdizanje u Uniju moraju proći kroz “unutarnje reforme” i uživati “kvalificiranu većinu” u Europskom vijeću.

>>>Juncker: odajem priznanje Hrvatskoj za ustrajnost i napore u ispunjavanju schengenskih kriterija

Junckerove pokude naizgled ciljaju sam vrh europske administracije, njegovu slijednicu, predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela koji Kijev rado bodre zavjetima o brzom uzdizanju.

“Loša iskustva”

Politico se u utorak pozvao na diplomatske izvore i izvijestio da EU priprema otvaranje pregovora o pristupanju EU-u s Kijevom. Službena bi najava mogla stići već u prosincu.

Von der Leyen je osobito osokoljena oko izgleda ukrajinskog članstva koje je spominjala u rujanskom Govoru o stanju Unije.

Trezveniji analitičari i političari takve zavjete drže iluzornima jer su standardi koje uvjetuju pojedine članice EU-a, poput Nizozemske ili Austrije, visoki i za Ukrajinu nedostižni, potencijalno kroz razdoblje dulje od desetljeća.

“Mi smo imali loša iskustava s nekima od takozvanih novih članica, primjerice kada govorimo o vladavini prava,” podsjetio je Juncker. “To se ne može ponoviti”.

Transatlantske brige

Politico se prošlog tjedna našao u posjedu američkih strateških dokumenata koji otkrivaju da je korupcija u Ukrajini velika briga i za administraciju Joea Bidena.

>>>Zelenskij raspustio sve voditelje novačenja – pokrenuto 112 kaznenih postupaka

Dokumenti, među ostalim, upozoravaju da bi kvarnost pojedine zapadnjačke saveznike mogla natjerati na obustavu daljnje pomoći Kijevu i da Ukrajina, unatoč ratnom stanju, mora pospješiti borbu protiv korupcije i provesti reforme u nizu gospodarskih i javnih sektora.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima