PolitikaPreporučeno

Ukrajina: SBU otkrio silnu pronevjeru u nabavci streljiva

Sigurnosna služba Ukrajine (SBU) u subotu je izvijestila o otkriću koruptivne sheme u nabavci streljiva za ukrajinsku vojsku kroz koju je otuđeno oko 40 milijuna dolara.

Reuters procjenjuje da će objava goleme prijevare, koju je potvrdilo ministarstvo obrane, snažno odjeknuti zemljom čiji su građani iscrpljeni od dvogodišnjeg rata s Rusijom.

SBU je rekao da je istraga “razotkrila dužnosnike Ministarstva obrane i menadžere dobavljača oružja Lavov Arsenal koji su ukrali gotovo 1.5 milijardi grivni u kupnji minobacačkog streljiva.”

“Prema istrazi, u pronevjeru su uključeni bivši i sadašnji visokorangirani dužnosnici Ministarstva obrane i čelnici povezanih tvrtki.”

Malverzacija je, kako je rečeno, uključivala kupnju 100.000 minobacačkih granata za vojsku.

SBU rezimira da je tvrtka Lavov Arsenal ugovor s vojskom potpisala u kolovozu 2022. godine, šest mjeseci nakon početka rata, uz avansno plaćanje.

Dio novca završio je na bankovnim računima izvan Ukrajine a naručeno streljivo nikad nije isporučeno.

Istražitelji su “obavijest o sumnji” – prvi stupanj u ukrajinskim pravnim postupcima – uručili šestorici pojedinaca u ministarstvu i tvrtki. Jedan je osumnjičenik zadržan prilikom pokušaja prelaska ukrajinske granice.

Stigma

Ukrajina već dugo slovi kao duboko korumpirana. Nacija je u 2022. godini dobila 33 od mogućih 100 bodova u Indeksu percepcije korupcije za 2022. koji je objavio Transparency International.


source: tradingeconomics.com

Korupcija u vojsci osobito je osjetljivo domaće i vanjsko pitanje uslijed nastojanja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da osigura nastavak smrtonosne i druge pomoći Sjedinjenih Američkih Država.

Novi predsjednik američkog Kongresa, republikanac Mike Johnson, Zelenskom je u prosincu rekao da neće podržati Bidenov zahtjev koji bi posrednički rat financirao s novih 61.4 milijardi dolara.

“Čini se da Bidenova administracija traži milijarde dodatnih dolara bez odgovarajućeg nadzora, bez jasne strategije za pobjedu i bez ikakvih odgovora za koje mislim da se duguju američkom narodu,” izjavio je Johnson nakon sastanka sa Zelenskim.

Tenderi ukrajinske vojske lani su u rujnu rezultirali smjenom bivšeg ministra obrane Oleksija Režnikova koji navodno nije osobno sudjelovao u korupciji ali se pod njegovom upravom odigrao niz pronevjera, uključujući u nabavci hrane i vojne odjeće.


Korupcija u Ukrajini