PolitikaPreporučeno

Zelenskij zavjetovao neposredni okršaj s korupcijom

Volodimir Zelenskij; Foto: Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je zavjetovao novi zamah u borbi protiv kronične korupcije koja njegovu zemlju izjeda od proglašenja neovisnosti u 1991. godini.

Prisega stiže uslijed postojanih vijesti o ratnom profiterstvu na visokim razinama.

>>>‘Sjenka diktature’: Ukrajina usvojila zakon koji otvara vrata medijskoj kontroli, cenzuri

“Želim da bude jasno: neće biti povratka onom što je bilo u prošlosti, načinu na koji su živjeli razni ljudi bliski državnim institucijama ili oni koji su cijeli život jurili za foteljom,” rekao je Zelenskij u nedjelju u redovitom kasnovečernjem obraćanju naciji.

Reuters i drugi izvori podsjećaju da Ukrajina ima dugu povijest teške korupcije i lošeg upravljanja. Zemlja se po kvarnosti nalazi na 122 mjestu od 180 nacija koje motri Amnesty International.

>>>Zagreb: tužiteljica Kövesi razbila mit, pozvala građane da prijave korupciju

Unatoč ratu i darivanju kandidatskog statusa, borba protiv korupcije ostala je jedan od temeljnih uvjeta za približavanje Ukrajine Europskoj uniji.

>>>Zelenskij zatražio još američkog novca; pundit Carlson: Tko si ti, trolu? Daj se makni.

“Ovaj tjedan bit će vrijeme za odgovarajuće odluke,” najavio je Zelenskij. “Odluke su već pripremljene. Ne želim ih u ovom trenutku iznositi u javnost, ali sve će biti pošteno.”

Njegov zavjet stiže uslijed novih izvještaja i optužbi o korupciji, uključujući subotnje uhićenje prvog zamjenika ministra za zajednicu i teritorijalni razvoj kojeg je ukrajinski Nacionalni biro za borbu protiv korupcije (NABU) optužio da je primio mito od 370.000 eura kako bi pogodovao u postupku javne nabave opreme i generatora električne energije.

>>>Od poruge do nevjerice – ukrajinski borci zavirili u ruski vojni obrok | VIDEO

Navodno ratno profiterstvo u posljednjim danima ljulja i ministra obrane Oleksija Režnikova suočenog s optužbama da je potpisao ugovore o opskrbi hranom s cijenama “dva do tri puta” većima od uobičajenih.

Ministarstvo je navode odbacilo kao “lažne” što će provjeriti posebno parlamentarno vijeće.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Euronews/Reuters

Comment here