Biznis i ekonomija

Hahn: pripazite na socijalno-ekonomsku održivost kineskih investicija

Povjernik za pregovore o proširenju Johannes Hahn upozorio je u srijedu zemlje jugoistočne Europe da kod prihvaćanja kineskih investicija i zajmova vode računa o financijskoj i socijalno-ekonomskoj održivosti.

“Moramo voditi računa o kineskom poslovanju i investicijskim aktivnostima koje se u porastu. Premda one načelno mogu pružati šansu, te investicije često zanemaruju socijalno-ekonomsku i finacijsku održivost zemalja u koje se investira.

Europske vrijednosti i standardi

Stoga je važno pojačati otpornost tih zemalja i osigurati da poslovanje stranih tvrtki bude u skladu s vrijednostima i standardima EU-a”, rekao je Hahn u Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

Hahn je članovima toga odbora predstavio izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, tzv. paket proširenja, koji uključuje i mišljenje Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u.

>>>Pozitivno, negativno? Mišljenje Komisije uzdrmalo političare u BiH

Kao primjer nepovoljnog financiranja investicija često se spominje Crna Gora, gdje kineska tvrtka gradi autocestu kineskim kreditima, koji su znatno povećali javni dug te zemlje.

Hrvatska zastupnica Željana Zovko istaknula je u raspravi da treba spomenuti utjecaj i drugih zemalja na zemlje jugoistoka Europe, a ne samo Kine.