Politika

Hajdaš Dončić: na našoj listi je ’12 jakih individua koje se nisu otuđmanile’ | EU izbori 2024

Kandidatkinje i kandidati SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament u utorak su se predstavili biračima Krapinsko-zagorske županije, a potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić izjavio je da je riječ o ’12 jakih individua koje se nisu otuđmanile’ te da idu po pobjedu.

Svoj su posjet Zagorju započeli u Zlataru gdje su se družili s građanima, nakon čega su na konferenciji za novinare u Krapini predstavili koalicijsku listu na kojoj su uz SDP i DO i SIP, HSS i Glas.

“Ovo je lista od 12 jakih individua, ljudi koji imaju i svoj privatni, profesionalni i politički background ili kako bi se reklo CV i koji zapravo neće zeznuti građane Republike Hrvatske”, rekao je Hajdaš Dončić.

Dodao je kako su kandidati s njihove koalicijske liste ‘možda jedini u ovoj sportskoj utakmici za Europski parlament koji prepoznaju vrijednost lokalne zajednice’.

“Oni prepoznaju vrijednost identiteta, ekonomske, socijalne, društvene i institucionalne komponente i nisu se ‘otuđmanili’…Idemo po pobjedu”, poručio je Hajdaš Dončić.

RH najgori u korištenju EU fondova

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan, koja je i ovoga puta na listi, istaknula je da je ponosna što je na druženju s građanima u Zlataru vidjela da im se obraćaju s povjerenjem. Dodala je da je prema zadnjoj financijskoj omotnici ‘Hrvatska najgora u korištenju EU fondova’ te da se novac iz interventnih fondova nije koristio na vrijeme, posebice kada je riječ o potresu.

Biljana Borzan; Foto: Fred Marvaux/EP

“Mi smo jedina zemlja koja je tražila odgodu korištenja sredstava za situaciju koja je bila hitna. Naši građani u Sisačko-moslavačkoj županiji su živjeli u kontejnerima godinama”, rekla je Borzan.

“Ja sam uvjerena da će građani na ovim izborima pokazati da su prepoznali nas SDP-ovce u Europskom parlamentu i sve ono što smo radili. Svatko od nas se može podičiti svojim radom i mislim da smo se dobro pozicionirali u javnosti, a sada ćemo kroz izbore nadam se i na neki način od strane građana dobiti palac gore”, uvjerena je Borzan.

Procjene

Na novinarsko pitanje kako vidi rasplet nakon europskih izbora oko podijele četiri ključne pozicije, odnosno tko će to sastavljati većinu, posebno nakon što je Ursula von der Leyen rekla da je spremna surađivati sa ECR-om, Borzan je odgovorila da to ovisi o građanima.

“Nama nije prihvatljiva nikakva suradnja s ekstremnom desnicom, a hoće li to europski pučani htjeti ili ne, iskreno se nadam da će rezultati biti takvi da je oformiti većinu s ekstremnom desnicom nemoguće”, odgovorila je Borzan.

Podršku kandidatima s koalicijske liste pružio je SDP-ov krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je istaknuo da je s obzirom na način financiranja lokalne i regionalne samouprave, bez povlačenja sredstava iz europskih fondova nemoguće realizirati velike, strateške projekte.Povezane vijesti

Comment here