PolitikaPreporučeno

Herojska posada ruskog tenka ‘Aljoša’ porazila kolonu ukrajinskih oklopnih vozila | VIDEO

Rusko ministarstvo obrane u subotu je priopćilo detalje o herojstvu posade “Aljoše”, T-80 tenka ruskih oružanih snaga, koja je u lipnju porazila kolonu oklopnih vozila ukrajinske vojske u oblasti Zaporožje.

Ministarstvo je posadu i zapovjednika, iskusnijeg poručnika Rasima Baksikova, odlikovalo redom “Heroji Rusije”.

Ruska državna izvještajna agencija TASS prenosi da se posada tenka našla pod masivnom topničkom paljbom koja je rezultirala ranjavanjem vozača. Zapovjednik je evakuirao ranjenika i pružio mu neposrednu prvu pomoć.

Nakon što je vozač prepušten poljskoj medicinskoj jedinici, zapovjednik je preuzeo ulogu vozača a svoju dužnost prepustio poručniku Aleksandru Levakovu.

Posada je “Aljošu” potom usmjerila prema pozicijama ruske motorizirane streljačke pukovnije koja se našla pod snažnim pritiskom ukrajinskih snaga.

>>>U ruskoj protuprotuofenzivi uništen još jedan slovenski M-55S | VIDEO

“Tijekom prilaska jednom od naselja, poručnik Levakov je otkrio osam neprijateljskih vozila, uključujući dva tenka u obližnjim šumskim područjima,” izvijestili su iz ministarstva.

Baksikov se odlučio odmjeriti s nadmoćnim neprijateljskim snagama.

“Zahvaljujući vještom upravljanju borbenim vozilom i kompetentnim korištenjem terenskih uvjeta za prikriveno kretanje, ulazak ruskog tenka na vatrenu liniju bio je neočekivan za neprijatelja. Rasim Baksikov, na vozačkom sjedištu, vješto je manevrirao bojnim poljem i upravljao radom posade. Poručnik Aleksandar Levakov, na zapovjedničkoj poziciji, promptno je i kompetentno prenio navođenje cilja topniku i usmjerio paljbu tenka,” priopćilo je ministarstvo.

>>>Ukrajina je u prva dva tjedna protuofenzive izgubila 20 posto darovane bojne moći | NYT

Posada je svojim djelovanjem i preciznom vatrom uništila dva ukrajinska tenka T-72B. U sljedećih 30 minuta pogođeni su jedan oklopni transporter M113 i pet američkih oklopnih transportera MaxxPro, zajedno s vojnicima.

“Kada je borbeno vozilo ostalo bez streljiva, zapovjednik Rasim Baksikov je odlučio otići na dopunu, i drugi je tenk poslan na mjesto bitke,” naveli su iz ministarstva.

Drugi se tenk nakon tri pucnja na neprijateljsko pješaštvo našao pogođen topničkom granatom. Uvidjevši da posada drugog tenka treba pomoć, Baksikov se još jednom uputio na bojišnicu gdje je evakuirao pogođene i oštećeni tenk doteglio na sigurno.

“Tegljenje tenka odvijalo se pod neprestanom neprijateljskom vatrom. Zahvaljujući odlučnim akcijama vojnika, posada tenka je spašena. Tijekom borbe neprijateljski gubici, osim uništene tehnike, iznosili su do 100 poginulih boraca i ranjenike,” zaključili su iz ministarstva.