Biznis i ekonomijaPreporučeno

HNB vidi mogućnost ubrzavanja rasta BDP-a u trećem tromjesečju: Savjet

Boris Vujčić
Guverner HNB-a Boris Vujčić; Foto: EC - Audiovisual Service

Savjet Hrvatske narodne banke nakon razmatranja najnovijih gospodarskih i novčanih kretanja te dostupnih visokofrekventnih pokazatelja prognozira ubrzanje rasta realnog BDP-a u trećem tromjesečju.

“Na tržištu rada se u drugom tromjesečju nastavio rast zaposlenosti, ali je istodobno nezaposlenost ostala nepromijenjena u odnosu na početak godine. Plaće su također nastavile rasti. Ubrzanju godišnjeg rasta potrošačkih cijena s 0,6% u lipnju na 1,1% u srpnju ponajviše je pridonijelo povećanje godišnje stope promjene cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda i odjeće,” piše u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama HNB-a.

>>>Negativne kamatne stope: gdje, kako i zašto

Iz Savjeta su naveli da nastavljaju s ekspanzivnom monetarnom politikom, količina novca u financijskom sustavu koji ne pokazuje interes za ulazak u realnu ekonomiju u kolovozu se nakon dvije intervencije na deviznom tržištu popela do iznosa od 34,55 milijardi kuna.

“Godišnji se rast plasmana banaka na kraju srpnja usporio, s obzirom na to da je kreditiranje poduzeća zabilježilo smanjenje pod utjecajem provedbe nagodbe grupe Agrokor s vjerovnicima, dok je kreditiranje stanovništva ubrzalo, čemu je pridonio snažniji rast stambenih kredita, ali i blago ubrzanje godišnjeg rasta gotovinskih nenamjenskih kredita,” navode iz HNB-a uz ocjenu da je proračun opće države stabilan s ujednačenim rastom prihoda i rashoda u drugom tromjesečju.

>>>Kvartalni rast BDP-a usporio na 2,4%: DZS

Grabancijaš, koji je točno predvidio nastavak pada potrošnje nakon njezina kerplopa u svibnju, na temelju posljednjih podataka Eurostata o malotrgovinskom prometu u ljetnim mjesecima, kao i urušavanju industrijske proizvodnje, drži da stopa inflacije u RH nastavlja biti nedovoljna, transmisija novca u realnu ekonomiju neuspješna te da je prognoza HNB-a o ubrzavanju BDP-a optimistična.

Odluke iz nadležnosti HNB-a

HNB je na sjednici donio i nekoliko odluke iz svoje nadležnosti. Raiffeisen-Holding Niederösterreich Wien reg.Gen.m.b.H. je dobio prethodnu suglasnost za stjecanje posrednog kvalificiranog udjela višeg od 20 posto u temeljnom kapitalu Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb i Raiffeisen stambene štedionice d.d. Zagreb, čime se ne mijenja neposredno vlasništvo ovih kreditnih institucija, no pojednostavljuje se vlasnička struktura grupe Raiffeisen Bank International AG.

Savjet HNB-a suglasio se i s prijedlogom nadzornog odbora J&T banke d.d. Varaždin da predsjednik njene uprave i dalje bude Hrvoje Draksler, zatim s prijedlogom iz OTP banke Hrvatska d.d. Split da član uprave te banke bude Nikola Mikša, a suglasnost za nov mandat predsjednika uprave Wüstenrot stambene štedionice d.d., Zagreb dobio je Zdravko Anđel, priopćeno je iz Banke.