Biznis i ekonomijaPreporučeno

HZJZ preporučio ‘instant’ zatvaranje inficiranih noćnih klubova

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nadopunu preporuke za rad noćnih klubova, a osim što preporuča da noćni klubovi rade samo na otvorenome, a ne i u zatvorenome prostoru, obustavit će se rad onih za koje se utvrdi da su mjesta širenja zaraze.

“U okolnostima u kojima se iz epidemiološke anamneze oboljelih utvrdi da je izvor, odnosno okolnost zaražavanja SARS-CoV-2 virusom boravak u noćnom klubu, preporučuje se da sanitarni inspektor sukladno članku 69. stavak 2. točka 2. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, odmah obustavi rad noćnog kluba.”

“Preporučuje se rad noćnih klubova organizirati na način da se koriste kapaciteti za rad na otvorenom te da se onemogući rad i boravak posjetitelja u zatvorenim prostorima noćnih klubova”, navodi se u nadopuni preporuke HZJZ-a.

>>>Italija bruji o turistima zaraženima u RH; Božinović i Capak: sve je to neslužbeno, sve je OK

U klubovima koji raspolažu isključivo zatvorenim prostorom preporučuje se nastavak rada po principu uobičajenih ugostiteljskih objekata, odnosno kafića.

>>>Epidemiolog Puntarić navodno opušten ko partijaneri koji se navodno nisu zarazili na Zrću

Također, preporuka je da se plesni podij ne koristiti kao prostor za ples, već da se na njega postave stolovi i stolice tako da između pojedinih skupina posjetitelja koji sjede oko stolova bude najmanje 1,5 metar.

Zatvaranje noćnih klubova koji su mjesto širenja zaraze

“U okolnostima u kojima se iz epidemiološke anamneze oboljelih utvrdi da je izvor, odnosno okolnost zaražavanja SARS-CoV-2 virusom boravak u noćnom klubu, preporučuje se da sanitarni inspektor sukladno članku 69. stavak 2. točka 2. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, odmah obustavi rad noćnog kluba”, navode u preporuci.

>>>Standardno neodgovoran broj testova otkrio rekordnih 180 slučajeva: COVID-19/13. kolovoz/detalji

Objekt se zatvara na vrijeme koje odredi sanitarni inspektor, odnosno epidemiolog, a sanitarnim inspektorima preporuča se da nalože protuepidemijsku dezinfekciju i testiranje svih zaposlenika RT-PCR metodom na koronavirus te se sukladno rezultatima provedenih testiranja i epidemiološkoj procjeni, određuje mjera samoizolacije za sve osobe za koje je to potrebno.

>>>Karin: ako se nastavi trend porasta oboljelih, ne znamo što će biti s turizmom – COVID-19/12. kolovoz

Iz HZJZ-a ističu da je i dalje potrebno pridržavanje  preporuka koje se odnose na sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih klubova iz svibnja ove godine.

Sve preporuke HZJZ-a dostupne su na njihovim internetskim stranicama.