PolitikaPreporučeno

I portugalska krajnja desnica ulazi u mainstream

Portugalska krajnje desna stranka Chega (hrv. Dosta) u svježem istraživanju biračkog pulsa ulazi u glavnu političku struju i ususret izvanrednim izborima najavljenima za 10. ožujak uživa potporu 21% ispitanika.

Anketa ISCTE-ICS-a za SIC TV i dnevni list Expressso, objavljena u poznim satima četvrtka, pokazuje da Socijalistička stranka (PS) usidrena u lijevom centru vodi s 29%, no izgledi da će ostati na vlasti kopne jer je dominacija desnice u parlamentu sve izvjesnija.

Pomak uvjetuje novooformljeno Demokratsko savezništvo (Aliança Democratica – AD), koalicija Socijalnih demokrata desnog centra i CDS-PP konzervativaca kojoj je povjerenje iskazalo 27% ispitanika.

Uspon populista

Populistička, antiestablišmentska Chega, koja zavjetuje borbu protiv korupcije i koristi slogan “Portugal treba čišćenje” potencijalni je treći dionik nove parlamentarne većine, nakon što se njezina popularnost povećala za šest postotnih bodova i prvi put skočila iznad 20%.

Njezin ulazak u glavnu struju zrcali slične proboje u drugim europskim nacijama u kojima nacionalisti i krajnja desnice koriste građanski gnjev potaknut nadnacionalnim zelenim politikama i imigrantskim kvotama.

Među analitičarima trenutno postoji konsenzus da će krajnje desna fronta – uključujući Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, Ligu Mattea Salvinija i Alternativu za Njemačku – prosperirati na europskim izborima u lipnju.

Lider Chege, André Ventura, za Reuters je prošlog tjedna rekao da će njegova stranka odigrati ulogu “tvorca kraljeva”, odnosno biti presudna u formiranju većine.

Sve udesno ustrojene portugalske stranke, uključujući biznisu naklonjenu Liberalnu inicijativu s potporom 3% posto anketiranih, udruženo mogu računati na 53% glasova.

Zaziranje

Zanimljivo, Chega se suočava s istim zaziranjem i žigosanjem kao Alternativa za Njemačku koju druge stranke u Njemačkoj postojano odbacuju kao koalicijskog partnera.

Lider PSD-a, Luis Montenegro, prije je također otklonio sporazum s krajnjom desnicom, što potpiruje političku nesigurnost.

Portugalci na prijevremen izbore izlaze nakon što se socijalistički premijera Antonio Costa suočio s istragom zbog navodne korupcije i pogodovanja prilikom odobravanja velikih zelenih projekata. Costa je 7. studenog podnio ostavku na dužnost i odbacuje optužbe.

Predsjedništvo PS-om u prosincu je preuzeo 46-godišnji bivši ministar prometa i infrastrukture Pedro Nuno Santos.

Anketa ICTE-ICS-a provedena je na uzorku od 804 osobe između 16. i 25. siječnja uz marginu pogreške od 3.5%.


Povezane vijesti