Biznis i ekonomija

Iberdrola najavila projekt tranzicije talijanske željeznice na vodik, obnovljivu energiju

Vlak na vodik; Foto: Erich Westendarp

Španjolska grupa za proizvodnju i distribuciju obnovljive energije Iberdrola u utorak je rekla da će u partnerstvu s američkim konzultantom za infrastrukturu AECOM-om i drugim dionicima započeti projekt transformacije i tranzicije talijanske željeznice na zeleni vodik.

Željeznička veza od 300 kilometara koja prolazi kroz četiri središnje talijanske regije samo je djelomično elektrificirana i trenutno je koriste stari vlakovi na dizelski pogon, navodi se u priopćenju grupe.

>>>Vlak na vodik Coradia iLINT dobitnik Europske nagrade za željeznice | VIDEO

“Osim velikog utjecaja na okoliš, projekt će imati značajne ekonomske i društvene učinke,” dodaje menadžer Iberdrole Italija Lorenzo Costantini.

Reuters piše da Iberdrola kao globalni lider u proizvodnji energije od vjetra pokreće projekte za proizvodnju vodika kroz elektrolizu obnovljive energije na nekoliko lokacija širom svijeta te njegovu prodaju za različite svrhe, uključujući teški transport i kemijsku industriju.

>>>Volkswagen juriša na Teslu, najavljuje izgradnju šest ‘gigatvornica’ u Europi

Sporazum s AECOM uključuje i studiju izvedivosti željezničke veze na vodik između obalnog grada San Benedetto del Tronto na istočnoj talijanskoj obali i Rima.

Pratite nas na Google vijestima