Biznis i ekonomija

Industrijska recesija u europodručju | S&P Global

Prošlomjesečno posrtanje proizvodnih aktivnosti u europodručju bilo je oštrije od prvih procjena i revizija ukazuje da je sektor uronio u recesiju.

>>>Tehnička recesija u eurozoni | PMI S&P Global

Konačni Indeks menadžera nabavke (PMI) S&P Globala bilježi da je proizvodnja s rujanskih 48.4 u listopadu pala na 46.4 boda, niže od inicijalne procjene o padu na 46.6 i dublje od granice koja razdvaja rast od sažimanja.

Riječ je o najlošijem rezultatu u posljednjih 29 mjeseci.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) u sektoru. 

Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

U listopadu je još snažnije i peti mjesec zaredom posrnuo i indeks koji mjeri output, s rujanskih 46.3 na 43.8.

“Proizvodni sektor eurozone krenuo je u dublji pad na početku četvrtog tromjesečja. Ankete PMI-a sada jasno signaliziraju da je proizvodno gospodarstvo u recesiji,” rekao je Joe Hayes, iskusniji ekonomist u S&P Global Market Intelligenceu.

>>>Široka, duboka i zloguka kontrakcija proizvodnih aktivnosti u europodručju

“U listopadu, nove su narudžbe pale brzinom kakvo smo rijetko viđali u 25 godina prikupljanja podataka – smanjenje je bilo snažnije samo u najgorim mjesecima pandemije i na vrhuncu globalne financijske krize između 2008. i 2009. godine.”

Indeks novih narudžbi prošlog je mjeseca pao na 37.9, s 41.3 u rujnu.

Cijene energenata i povijesni inflatorni pritisci potpaljeni remećenjem dobavnih lanaca i izlaskom iz pandemije bolesti COVID-19 te rasplamsani zapadnjačkim odgovorom na rusku invaziju Ukrajine u listopadu su izazvali široku depresiju proizvođača čiji je optimizam okopnio na razine posljednji put zabilježene u svibnju 2020. godine kada su oštre mjere za suzbijanje koronavirusa poljuljale globalnu ekonomiju.

>>>Usporavanje proizvođačkog i uslužnog sektora u europodručju, Britaniji i SAD-u | PMI

“Sentiment među proizvodnim tvrtkama u listopadu još jednom ostaje ukorijenjen u negativom teritoriju, sugerirajući da kompanije očekuju da će se ovi izazovni uvjeti protegnuti duboku u 2023.,” rekao je Hayes.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters