Biznis i ekonomijaPreporučeno

Široka, duboka i zloguka kontrakcija proizvodnih aktivnosti u europodručju

Industrijska obala rijeke Rajne; Foto: Markus Lindner/Pixabay

Proizvodna aktivnost u europodručju u srpnju je okopnila i ušla u zonu kontrakcije, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje S&P Globala.

>>>Scenarij ulaska Hrvatske u recesijsko europodručje sve izgledniji | PMI

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji u srpnju se povukao na 49.8 s 52.1 u lipnju te prvi put od lipnja 2020. godine pao ispod ekvilibrija.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

Još je snažnije posrnuo indeks koji mjeri output, generalno prihvaćen kao dobar indikator gospodarskog zdravlja. On se s 49.3 u lipnju u srpnju povukao na 46.3.

“Najgore tek dolazi”

“Proizvodnja u europodručju tone sve strmije, snažeći rizike recesije u regiji. Nove narudžbe već padaju tempom koji je, isključujući pandemijom zatvorene mjesece, najoštriji od dužničke krize u 2012., s izgledima da najgore tek dolazi,” komentirao je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist S&P Globala.

>>>Usporavanje industrije u europodručju, ‘brza korekcija’ u Njemačkoj | PMI

“Smanjenja očekivanja prodaje, zrcaljena u ubrzavanju stope pada novih narudžbi i izvoza, dovele su do najvećeg povećanja neprodanih zaliha gotovih proizvoda ikada zabilježenog istraživanjem.”

U srpnju je oštro okopnio i indeks novih narudžbi, s 45.2 u lipnju na 42.6, što je najniža razina od svibnja 2020. godine kada su svijet udarili prvi valovi pandemije koronavirusa.

>>>Eurozona iskusila bolji gospodarski rast od očekivanog, no ‘zima dolazi’ | Q2 2022.

S&P Global pad proizvodnje bilježi u svim članicama eurozone s izuzetkom Nizozemske. Ritam propadanja osobito je zabrinjavajući u najsnažnijim gospodarstvima; Njemačkoj, Francuskoj i Italiji.

Grabancijaš/Reuters

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here