Biznis i ekonomijaPreporučeno

Scenarij ulaska Hrvatske u recesijsko europodručje sve izgledniji | PMI

Indeks menadžera nabave (PMI) S&P Globala u petak je zabilježio neočekivani pad poslovnih aktivnosti u privatnom sektoru europodručja.

Riječ je o prvom sažimanju od početka 2021. godine kada su na snagu stupile prve odriješite mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa.

>>>ECB zatražio pripreme, pričuve za recesiju

Indeks se u srpnju, nakon 17 mjeseci u plusu, iznenada našao u zoni koja signalizira kontrakciju.

“Strmoglav gubitak novih narudžbi, smanjenje zaostataka u poslovima i zloguka poslovna očekivanja ukazuju da stopa pada dobiva daljnji zamah,” napisao je u komentaru rezultata ekonomist S&P Globala, Chris Williamson. “Najviše zabrinjava stanje proizvodnje, gdje proizvođači izvještavaju da je prodaja slabija od očekivane dovela do neviđenog porasta neprodanih zaliha.”

Ovisnost o jeftinom novcu

Anketa bilježi i zatajenje uslužnih djelatnosti, nasuprot očekivanjima ekonomista i analitičara o blagom širenju aktivnosti u oba sektora.

>>>Usporavanje proizvođačkog i uslužnog sektora u europodručju, Britaniji i SAD-u | PMI

Podaci i indikatori potvrđuju i podcrtavaju razmjere ovisnost europodručja o opuštenoj monetarnoj politici, kvantitativnom popuštanju, odnosno postojanom stvaranju novca.

Činjenica da je poniranje poslovnih aktivnosti vidljivo već sada, dan nakon što je Europska središnja banka posegnula za prvim stezanjem monetarne politike u posljednjih 11 godina ne sluti na dobro.

>>>U 2022. predaja monetarnog suvereniteta, ulazak u Schengen – veliko finale integracije RH u EU

“Mi razumijemo da ove odluke znače sporiji gospodarski rast uslijed skupljih zajmova i, nažalost, nestvaranjem i ponekad gubitkom poslova,” napisao je u osvrtu na blogu guverner središnje Banke Estonije, Madis Müller. “No posljedice postojano prebrzog rasta cijena bile bi još gore,” podsjetio je.

>>>ECB traži novi instrument za hrvanje sa starom dužničkom krizom

Bloomberg bilježi da su posljednji podaci pokazali i “neočekivanu” kontrakciju aktivnosti dva vodeća europska gospodarstva, Njemačke i Francuske, što rastući broj ekonomista tjera na procjenu da bi europodručje u recesiju moglo uroniti i prije kraja godine.

Štednja

Prema izvješću S&P Globala, tvrtke u europodručju već stežu remenje i usporavaju zapošljavanje.

“Uz rast kamatnih stopa ECB-a u vrijeme kada bi pad potražnje normalno vodio njihovom spuštanju, povećanje cijene zaduživanja neminovno će dodati rizicima od recesije,” odvagnuo je Williamson.

>>>Hrvatska euro usvaja u ‘prokletom trenutku’ | analiza

Posljednji podaci također snaže argumente i procjene Grabancijaša da Hrvatska u europodručje srlja aman taman u najgorem, komično nepovoljnom trenutku.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Scenarij ulaska Hrvatske u recesijsko europodručje sve izgledniji | PMI […]

Comments are closed.