Biznis i ekonomija

Informativni uvid Šonje u krah i iskupljenje SVB-a, (ne)stabilnost financijskog sustava

Glavni administrativni službenik SVB-a je Joseph Gentile

Grabancijaš čitatelje zainteresirane za monetarnu politiku, bankarstvo i financijsku (ne)stabilnost te povratnu spregu između navedenog nuka da pročitaju aktualne osvrte ekonomskog analitičara i investitora Velimira Šonje o upečatljivom i potencijalno epohalnom kerplopu nekolicine američkih zajmodavaca među kojima se ističe usud Silicon Valley Bank (SVB), veličinom 16 banke u Sjedinjenim Američkim Državama.

Šonje u svom Ekonomskom labu za sad nudi dva edukativna osvrta, od kojih je prvi zgodna, reklo bi se školska anamneza preludija u “Globalnu recesiju” koju je u 2008. godini “službeno” okinuo krah zajmodavca Lehman Brothers, dok se drugi odnosi na zbivanja u realnom vremenu koja su fluidna i puna kakofonije iza koje se skriva krajnje neuobičajeno iskupljenje s potencijalno dalekosežnim posljedicama.

Budući da je riječ o živahnim događanjima drugi osvrt, objavljen 14. ožujka, već je mrvicu vremešan jer se od njegove objave kristalizirala prijeporna odluka američkih regulatora da pokriju sve depozite u SVB-u, od kojih je 89% bilo neosigurano.

>>>‘Katastrofalno’ iskupljenje američkih banaka ljuti europske regulatore | FT

Strategija, u Europi dočekana sa za sad privatnim, ali prema navodima i izvorima Financial Timesa dubokim negodovanjem, uistinu je dalekosežna, budući da izravno ruši, ili narušava, globalne standarde za nošenje sa sličnim krizama.

Déjà vu

U sukusu, američki su regulatori sanaciji SVB-a pristupili kao da je riječ o zajmodavcu od sustavnog značaja, što on, kako to u osvrtima prepoznaje Šonje – nije.

Na navedeno se, nakon objave osvrta u Ekonomsko labu, u za nju neugodnom saslušanju pred senatorima osvrnula američka ministrica financija i bivša šefica Feda, Janet Yellen, koju je senator James Lankford upitao mogu li slično iskupljenje očekivati drugi srednji ili manji zajmodavci i što regulatori namjeravaju učiniti kako bi spriječili više nego uočljiv bijeg klijenata od manjih prema velikim američkim bankama.

Yellen je na pitanje odgovorila da će sanaciju uživati isključivo banke čija bi propast predstavljala sustavni rizik, što je, u kontekstu širokog konsenzusa da SVB to nije, prihvaćeno kao “uistinu nevjerojatno”.

Crème de la crème

Pažljiviji motritelji zbivanja u potrazi za odgovorima na neočekivano iskupljenje pritom će primijetiti da se među klijentima SVB-a nalaze mnogi znameniti pojedinci, uključujući politički aktivnog milijardera Petera Thiela kojem će neuobičajena i neočekivana garancija vratiti za njega sićušnih 50 milijuna dolara.

Također (ne)zgodno i donekle fascinantno, ispod silne buke i prašine, nalazimo detalje da su upravitelji i izvršni ljudi SVB-a osobe zloglasne po prijašnjim propastima.

Primjerice, glavni administrativni službenik SVB-a je Joseph Gentile koji je do 2007. godine, ili neposredno prije usuda, služio kao glavni direktor financija u spomenutom Lehman Brothersu.

Glavna službenica za rizike SVB-a također je znamenita Kim Olson koja je tijekom krize u 2008. godini bila generalna direktorica Deutsche Bank, zajmodavca koji, ispod buke i prašne, ne poznaje niti morala niti etike.

Kako bilo, Šonje svoj drugi osvrt zaključuje s, među analitičarima i političarima privatnim ili javnim konsenzusom da aktualna previranja na financijskom tržištu, uključujući neizvjesnu sudbu drugog po veličini zajmodavca u Švicarskoj, predstavljaju tek preludij – hint oblika stvari koje dolaze.

>>>‘Nešto se upravo lomi’ | nestabilnost financijskog sustava potpirila bojazan od recesije

“Ako postoji slon u sobi, on je već tu, samo ga ne vidimo,” veli analitičar.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here