Biznis i ekonomijaPreporučeno

Irska kapitulirala, odustala od poreznog dampinga u kojem je uživala desetljećima

Irska je u četvrtak odustala od protivljenja novim globalnim pravilima o korporativnom oporezivanju i dampinške ali za gospodarstvo izrazito lukrativne stope poreza od 12.5% za velike međunarodne kompanije.

Do jučer “nezamisliv potez” stiže nakon što su se dugogodišnjem porivu o uvođenju minimalne porezne stope na globalnoj razini svesrdno pridružile Sjedinjene Američke Države i druge članice G7.

>>>Nike već tri godine uživa u potporama i nula, zero, zilch poreza

Zahvaljujući poticajnom okruženju svoja su europska sjedišta u Irskoj pronašli tech velikani poput Applea, Googlea i Facebooka. Strategija je rezultirala velikim investicijama i stvaranjem poslova, ali i negodovanjem šireg, “osiromašenog susjedstva” suočenog s Beggar thy neighbour politikom (više/Investopedia).

“Pridruživanje ovom sporazumu važna je odluka za sljedeću fazu irske industrijske politike – odluka koja će osigurati da Irska bude dio rješenja,” rekao je ministar financija Paschal Donohoe na konferenciji za novinare. “Ovo je teška i složena odluka no ja vjerujem da je ispravna.”

“Generacijsko postignuće”

U reformi globalnih poreznih pravila predvođenoj Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sudjeluje 140 zemalja. Minimalnu stopu od 15% u srpnju je prihvatilo njih 130. Nekolicina odmetnika, među kojima su članice EU-a Mađarska i Estonija, ne može blokirati promjene.

Očekuje se da će dionici sporazum zaključiti danas.

Američko ministarstvo financija čiji su predstavnici pritisnuli irske kolege da prihvate novu stopu u četvrtak je pozdravilo odluku ocijenivši da ona svijet vodi na put “generacijskog postignuća”.

>>>Komisija slučaj korporativnog poreza od 0,005 posto za Apple gurnula na ‘konačni sud’

Europska komisija je Irskoj garantirala zadržavanje stope od 12.5% za kompanije čiji je godišnji promet manji od 750 milijuna eura i poreznih olakšica za istraživanja i razvoj.

Irska je korporativnom poreznom stopom od 10% u 1980-im godinama privukla Apple, Microsoft i Intel da bi je tek u 1997. povećala na 12.5% kako bi udovoljila europskim pravilima o državnoj pomoći i tržišnom natjecanju.

Donohoe je rekao da oko 1,500 međunarodnih kompanija koje će se naći na udaru nove stope trenutno zapošljava 400,000 ljudi, ili svakog šestog radnika u Irskoj.

Poput većina analitičara, on drži da “poravnanje terena” neće imati pretjerani utjecaj na nacionalnu konkurentnost.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters