PolitikaPreporučeno

Isprika Fox Newsa zbog pundita koji je Gretu Thunberg nazvao ‘mentalno bolesnom’

Gost Fox Newsa je 16-godišnju klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg u ponedjeljak nazvao “mentalno bolesnom” zbog čega se mreža u utorak ispričala medijskim partnerima i javnosti.

Konzervativni politički komentator Michael J. Knowles je u talk showu o klimatskom summitu UN-a rekao da “ništa od toga nije bitno jer pokret klimatske histerije nema veze sa znanošću”.

“Odrasle ljude koji su isprali um ovog autističnog djeteta treba tužiti zbog zlostavljanja djece.”

Sebastian Gorka

“Kad bi to bilo o znanosti onda bi pokret vodili znanstvenici a ne političari i mentalno oboljelo švedsko dijete koje eksploatiraju njegovi roditelji i međunarodna ljevica,” kazao je J. Knowles kojeg su sugovornici odmah ukorili i posramili zbog napadanja tinejdžerke. Fox je na upit The Hollywood Reportera odgovorio da “nema planova” za njegov budući angažman.

>>>Potpirivanje vatre, fejkanje amazonskih požara

J. Knowles komentare brani na Twitteru: “Njezina majka je napisala knjigu o njezinoj mentalnoj bolesti,” napisao je. “Nema ničeg sramotnog u življenju života s mentalnim poremećajem.”

Thunberg je u nekoliko navrata javno govorila o Aspergerovom sindromu, jednom od poremećaja iz autističkog spektra karakteriziranog poteškoćama u društvenoj interakciji i neverbalnoj komunikaciji, što mlada aktivistica smatra svojom prednošću. “Posebice u velikoj krizi poput ove, mi moramo razmišljati izvan okvira, mi moramo razmišljati izvan aktualnog sustava, mi trebamo ljude koji razmišljaju izvan okvira i koji nisu poput svih ostalih,” izjavila je za “CBS This Morning” početkom rujna.

>>>Sve više djece anksiozno, prestravljeno neposrednom klimatskom apokalipsom: stručnjaci

Thunberg generalno loše prolazi kod američke desnice zbog svog klimatskog aktivizma, piše CNN. Istaknuti teoretičar zavjera Dinesh D’Souza njezinu je kampanju usporedio s nacističkom propagandom, dok je bivši savjetnik Bijele kuće Sebastian Gorka zacvrkutao: “Odrasle ljude koji su isprali um ovog autističnog djeteta treba tužiti zbog zlostavljanja djece.”