PolitikaPreporučeno

Izrael kudi Sloveniju, Španjolsku, Maltu i Irsku zbog namjere priznanja Palestine

Izrael je u ponedjeljak upozorio da htijenja četiri europske nacije da prepoznaju i priznaju palestinsku državu predstavljaju “nagradu za terorizam” koja bi umanjila izglede za prekid sukoba i normalizaciju odnosa između susjeda.

Španjolska je u petak izvijestila da je u ime mira na Bliskom istoku zajedno sa Slovenijom, Irskom i Maltom poduzela prve korake prema prepoznavanju palestinske državnosti na okupiranoj Zapadnoj obali i unutar Pojasa Gaze.

“Prepoznavanje palestinske države nakon masakra od 7. listopada šalje poruku Hamasu i drugim palestinskim terorističkim organizacijama da će ubilački teroristički napadi na Izraelce biti uzvraćeni političkim gestama za Palestince,” napisao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na društvenom mikroblogu X.

“Rješenje sukoba bit će moguće samo izravnim pregovorima između strana. Svaki angažman oko priznanja palestinske države samo udaljava postizanje rješenja i povećava regionalnu nestabilnost.”

Izrael, čije je neljudskog divljanje u Pojasu Gaze otuđilo i najzdušnije saveznike, uključujući Sjedinjene Američke Države, već desetljećima odbacuje ideju palestinske državnosti i/ili napuštanja okupiranih teritorija.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u ponedjeljak je u Ujedinjenim narodima ostala suzdržana u glasanju o rezoluciji koja od Izraela traži neposredni humanitarni prekid vatre. Izostanak veta je naljutio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je otkazao posjet Washingtonu.

Biden postojanu kritiku zbog potpore izraelskim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti trpi već mjesecima i ona počinje utjecati na predizbornu utrku u kojoj se odmjerava sa starim rivalom Donaldom Trumpom.

Potonji je u intervjuu povedenom tijekom vikenda rekao da Izrael mora “završiti borbu” jer uočljivo gubi međunarodnu potporu.

“Izrael mora biti izrazito oprezan, jer gubite puno svijeta, gubite puno podrške,” rekao je Trump tijekom intervjua za udesno ustrojeni izraelski dnevni list Israel Hayom.

Trump se tijekom i nakon predsjedanja pokazao kao veliki pobornik Izraela. Njegova je administracija u 2020. godini ponudila “win-win” rješenje s dvije države koje je dočekano s pokudama i pohvalama.


Povezane vijesti

Comment here