PolitikaPreporučeno

Izraelska vojska i Hezbollah razmijenili vatru

Hezbollah je u nedjelju ispalio protutenkovske rakete na izraelsku vojnu bazu i vojna vozila, Izraelske obrambene snage (IDF) su uzvratile paljbom po južnom Libanonu, javlja Reuters.

Iz Hezbollaha tvrde da su njihovi borci uništili izraelsko oklopno vozilo uz ljudske žrtve, Izrael navodi da u napadima nije bilo “ni ogrebotine”.

Hezbollah je 1982. godine formirala Iranska revolucionara garda, frakcija je posljednji rat s Izraelom vodila u 2006. godini nakon zarobljavanja dvojice izraelskih vojnika u prekograničnoj akciji. U sukobu je ubijeno gotovo 1,200 Libanonaca, većinom civila, i 158 Izraelaca, uglavnom vojnika.

“Mi smo napadnuti s nekoliko protutenkovskih raketa. Mi smo odgovorili sa 100 granata, zračnom vatrom i raznim mjerama. U tijeku su konzultacije o onom što dolazi,” izjavio je kratko izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbivši odgovarati na potpitanja novinara. “Ja sam naložio pripreme za svaki scenarij, mi ćemo odluku o onom što dolazi donijeti ovisno o razvoju situacije,” rekao je, kako prenosi Reuters, gotovo netrpeljivim tonom. “Ja mogu dati važnu informaciju – nemamo žrtava, nema ranjenih, čak ni ogrebotine.”

Mirovne snage UN-a u ponedjeljak javljaju da je situacija tijekom noći bila mirna i pozivaju obje strane na suzdržanost.

Napetost između libanonskog pokreta i njegova starog nemesisa Izraela raste nakon što su se dva drona srušila u južnom predgrađu Beiruta. Lider i glavni tajnik Hezbollaha, Sayyed Hassan Nasrallah, u subotnjem je televizijskom nastupu rekao da su za sprječavanje kršenja libanonskog suvereniteta izraelskim dronovima otvorene sve opcije.

>>>Zapovjedništvo Hezbollaha ‘spremno’, Izrael gomila vojsku na granici

Izrael je optužio Iran da na teritoriju pod kontrolom Hezbollaha gradi postrojenja za proizvodnju precizno vođenih raketa i upozorio Beirut na “preventivne udare”. Izraelska vojska je u subotu rekla da je u prošlim tjednima “popravila spremu kopnenih, zračnih, mornaričkih i obavještajnih snaga” radi odgovora na “različite scenarije”.