PolitikaPreporučeno

AfD izrastao u drugu političku snagu Brandenburga i Donje Saske, izostali ‘tektonski pomaci’

U nedjelju su izostali “tektonski pomaci” na izborima u njemačkim saveznim pokrajinama Brandenburg i Donja Saska koji su poslužili kao lakmus test za snagu krajnje desnice.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel ostala je najveća stranka u Donjoj Saskoj i prema prvim rezultatima osvojila podršku 32% birača, 7.4 postotna boda manje nego na prijašnjim izborima u 2014. godini. Alternativna za Njemačku (AfD) je s 27.5% glasova prodrla na drugo mjesto.

>>>U Njemačkoj rastuća prijetnja ekstremnih desničara s ‘afinitetom prema nasilju i oružju’

Précis izbora u Brandenburgu i Donjoj Saskoj

Kršćansko-demokratska unija kancelarke Angele Merkel ostaje najsnažnija stranka u Saskoj s nešto više od 32% glasova, dok je u Brandenburgu s 15.6% kliznula na treće mjesto.

Podrška mainstream ljevici Socijaldemokratske stranke Njemačke u Brandenburgu je s 31.9% glasova na izborima u 2014. pala na 26.2%. Stranka je u Saskoj dobila tek 7.7% glasova.

Radikalna desnica Alternative za Njemačku se propela na drugo mjesto u obje savezne pokrajine s 27.5% osvojenih glasova u Saskoj i 23.5% u Brandenburgu što ugrubo odgovara rezultatima stranke na nacionalnim izborima u 2017. godini i sugerira stagnaciju ili usporavanje rasta podrške.

Zeleni, povijesno slabi na istoku Njemačke, iz izbora izlaze s podrškom 8.6% u Saskoj i 10.8 u Brandenburgu.

Radikalna Ljevica je dobila 10.7% glasova u Brandenburgu i 10.4% u Saskoj.

Građani pokrajina na istoku Njemačke ne žele masovnu imigraciju kakvu je u 2015. godini jednostranom suspenzijom Dublinskih pravila priredila kancelarka Angela Merkel, što pogoduje porukama protuimigracijski ustrojenog AfD-a. Alternativa je ususret izborima iskoristila građanski gnjev zbog planiranog zatvaranja rudnika u regijama i sebe kroz kampanju predstavila kao istu silu koja je srušila Berlinski zid.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je zadržala prvo mjesto u Brandenburg koje drži od nacionalnog ujedinjenja u 1990-im. Prema prvim rezultatima SPD je dobio 27.2%, a AfD 22.8% glasova.

Iako se krajnja desnica propela na drugo mjesto u obje pokrajine rezultat mainstream stranaka je bolji od očekivanja što će pomoći smanjenju pritiska na krhku koaliciju CDU-a i SPD-a.

>>>Merkel izrazila želju za povratak akademiji

“Rezultati su podsjetnik koliko bi malo CDU i SPD u ovom trenutku dobili od novih izbora. To može pomoći poziciji Merkel, barem zasad,” komentirao je za Reuters Carsten Nickel, izvršni direktor konzultantske kuće Teneo.

SPD, koji je pod “privremenom upravom” od lipnja kad je stranačka šefica Andrea Nahles najavila povlačenje s dužnosti nakon velikih poraza, uključujući gubitak “socijalističke utvrde u Bremenu”, na prošlim izborima za Europski parlament također signalizira izostanak volje za prijevremenim izborima.

>>>Nacionalno okupljanje, Liga, AfD i nacionalisti formirali grupu Identitet i demokracija (ID)

“Nema sumnje da postoje razlike u gledištima … ali je jasno da će se koalicija nastaviti,” izjavio je za ZDF televiziju jedan od privremenih kormilara SPD-a, Thorsten Schaefer-Guembel.