Politika

Jalov razgovor Junckera i Johnsona

Velika Britanija još nije predložila rješenje koje bi zamijenilo zaštitni mehanizam kojim se izbjegava uspostava granice na irskom otoku, stoji u izjavi predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera objavljenoj nakon njegova sastanka u Luxembourgu s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

“Predsjednik Juncker podsjetio je da je odgovornost na Ujedinjenoj Kraljevini da predstavi legalno operativna rješenja koja su kompatibilna sa sporazumom o razdruživanju. Predsjednik Juncker je istaknuo spremnost i volju Komisije da razmotri ispunjavaju li ti prijedlozi ciljeve zaštitnog mehanizma. Takvi prijedlozi još nisu napravljeni”, stoji u priopćenju Europske komisije objavljenom nakon sastanka u Luxembourgu.

>>>Građanski sukobi, nestašica i neredi u najgorem scenariju britanske vlade: Operacija Yellowhammer

Sastanku Juncker i Johnsona nazoči je i glavni europski pregovarač za brexit Michel Barnier.

Riječ je o prvom susretu premijera Johsnona s Junckerom otkako je preuzeo premijersku dužnost. Johnson uporno ponavlja da će njegova zemlja izići iz EU-a 31. listopada sa sporazumom ili bez njega, pri čemu ističe optimizam da je još moguće do tog roka postići sporazum.

Britanski parlament je više puta odbio sporazum o razdruživanju koji je s EU-om dogovorila bivša premijerka Theresa May. Taj sporazum sadrži zaštitni mehanizam koji predviđa ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji dok se ne pronađe alternativno rješenje koje bi omogućilo da se zadrži sadašnji režim na granici između Republike Irske i Sjeverne Irske bez ikakvih graničnih kontrola, a da se istodobno osigura integritet europskog jedinstvenog tržišta.

>>>Komisija uputila konačni poziv, objavila ‘detaljan kontrolni popis’ za tvrtke: brexit bez dogovora

Upravo taj zaštitni mehanizam neprihvatljiv je zagovornicima brexita, jer s njime ne dobivaju odriješene ruke za zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama.

Komisija je spremna raditi na traženju rješenja dan i noć, rekla je i najavila da će sastanak šefova država ili vlada zemalja članica 17. i 18. listopada u tom smislu biti vrlo važan.

Komisija nije u svojoj izjavi propustila spomenuti da po pitanju brexita “EU27 ostaje jedinstven”.