Biznis i ekonomijaPreporučeno

Švicarska sasjekla procjenu rasta BDP-a na 0.8%

Švicarska vlada je u utorak sasjekla prognozu ekonomskog rasta u 2019. godini, citirajući rizike povezane s trgovinskim sukobom Sjedinjenih Država i Kine, snaženje švicarskog franka i oštro usporavanje njemačke ekonomije.

Ekonomisti sada očekuju rast od 0.8% u 2019., prijašnja prognoza iz lipnja je predviđala širenje od 1.2%. Procjena za iduću godinu je ostala ista – 1.7%.

“Očekuje se slabiji razvoj globalne ekonomije od prije pretpostavljenog i nesigurnost je velika, što pritišće izvoznu ekonomiju i investicije,” priopćeno je iz vlade koja podcrtava slabu potražnju iz Njemačke.

>>>Oštar pad profita i tmurne prognoze za njemačke dobavljače u autoindustriji

Kompanije poput proizvođača čelika Schmolz+Bichenbach (STLN.S) javljaju da je pad potražnje uočljiv i u široj automobilskoj industriji, što je rezultiralo smanjenjem narudžbi za gotovo trećinu u odnosu na kraj prošle godine.

“Klijenti iz autoindustrije nose oko polovice naše prodaje i taj se sektor uistinu muči. Njemačka je možda najbrže pala, ali to je sad jasno uočljivo širom europskog sektora proizvođača automobila,” rekao je za Reuters šef financija kompanije, Matthias Wellhausen.

>>>Nastavlja se ‘mizerija njemačke industrije’: narudžbe/srpanj

Schmolz+Bichenbach, sa sjedištem u gradu Luzernu, traži nove ugovore za svoje čeličane i već je posegnuo za ukidanjem smjena, smanjenjem broja radnih sati i produljenom ljetnom stankom.

“Mi vidimo nastavak trošenja zaliha, ali to će na kraju morati prestati i kompanije će naposlijetku kupiti novi čelik,” rekao je Wellhausen krajem prošlog mjeseca.