Biznis i ekonomijaPreporučeno

Javno-privatno partnerstvo gradi ‘Centar novog života’ u Petrinji | FOTO

Centar novog života u Petrinji; Foto: UGP

“Centar novog života” – stambeno/poslovno kontejnersko naselje u Petrinji inicijativa je Udruge Glas poduzetnika (UGP) i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo (HCPI), a uključivati će sto stambenih i sto poslovnih kontejnera te je primjer funkcioniranja javno-privatnog partnerstva, izvijestili su u četvrtak iz UGP-a.

UGP i HCPI su potaknuli ideju “Centra novog života” kako bi spasili barem dio poslovanja poduzetnika iz područja pogođenog potresom, a o tomu su danas razgovarali i s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem.

>>>UGP i Centar s gorčinom komentiraju otvaranje trgovine s državnim sponzorstvom | CroTaste

Centar, koji je već u izgradnji, osmislili su, pokrenuli i isprojektirali Odbor za graditeljstvo i arhitekturu UGP-a na čelu s Mislavom Bašićem, a u suradnji s gradom Petrinjom i Krunoslavom Komesarom iz HCPI-ja, navodi se u priopćenju.

Foto: UGP
Pokretač razvoja

Želja je da centar bude pokretač razvoja te društveno-poslovni centar županije, a u UGP ocjenjuje da će povoljna lokacija (Staro sajmište) utjecati na uspješnost cijelog projekta, s obzirom da se nalazi 20 minuta od Siska i od Gline, sat vremena od Zagreba i 40 minuta od Hrvatske Kostajnice.

Ideja privremenog poduzetničkog centra, pojašnjavaju iz UGP-a, nastala je zato što su mnogim poduzetnicima i obrtnicima oštećeni objekti te mehanizacija. Pritom, kratkoročni su ciljevi formiranja takve zone stambeno zbrinjavanje građana te osiguranje prostora za obavljanje djelatnosti, dok su dugoročni ciljevi usmjereni na sprječavanje daljnje depopulacije pogođenog kraja, ali i poticanje revitalizacije ekonomskih aktivnosti.

>>>UGP projektirao modernu i funkcionalnu tipsku kuću za unesrećene u potresu | FOTO

Za opstanak Petrinje kao urbane sredine bitno je formirati zonu u kojoj građani imaju sve potrebno za nastavak života i rada. “Centar novog života” omogućio bi da su obitelji, susjedi i suradnici na okupu, na sigurnom, dok se domovi obnavljaju u neposrednoj blizini, objašnjavaju iz UGP-a.

Foto: UGP

Ocjenjuju da će ta zona donijeti poslove, poslovne prilike i privući poslovne subjekte iz šireg područja. Pritom, poslovni će dio sadržavati trgovine, obrtničke djelatnosti, urede, ali i zajedničke prostore kao što su sobe za sastanke i kuhinje. Izvan radnog vremena centar može nuditi različite kulturne događaje, radionice, tržnice za lokalne OPG-ove i sportske aktivnosti, dodaju iz UGP-a.

Projekt je primjer kako treba funkcionirati javno-privatno partnerstvo

Koordinator Odbora za graditeljstvo i arhitekturu UGP-a Mislav Bašić smatra da je projekt primjer kako treba funkcionirati javno-privatno partnerstvo.

“UGP i HCPI kao volonterske udruge dale su inicijativu i ideju, donirale projekte te u rekordnom roku isporučile ovako zahtjevan projekt. No, realizacije projekta ne bi bilo da Grad Petrinja nije dočekala inicijativu otvorenih ruku i da zaposlenici iz gradske uprave nisu bili danonoćno dostupni i kooperativni. Rekao bih da smo vrhunski tim i da smo napravili kvalitetan temelj za gradnju novih projekata”, ističe Bašić u priopćenju.

>>>Dumbović: ako u ovoj državi netko treba prvi pasti, to je Crveni križ

Krunoslav Komesar iz HCPI-ja podsjeća da su se inženjeri HCPI-a od samog početka aktivno uključili u pomoć građanima stradalog područja te osim poslova procjena oštećenja i stanja uporabljivosti građevina, djeluju i kao inženjerska interventna služba koja je angažirana na više lokacija u Petrinji.

Foto: UGP

“Na ovoj lokaciji preuzeli su koordinaciju projektiranja, koordinaciju nabave dijela kontejnera, nabave materijala i izvedbe radova. Predviđeno trajanje radova je 20-ak dana, a bit će angažirane tvrtke iz cijele zemlje. Stambeno naselje imat će svu potrebnu infrastrukturu, svaki kontejnerski objekt ima priključke na vodu, struju, kanalizaciju”, izjavio je Komesar.

“Najsamostalniji sloj društva”

Petrinjski gradonačelnik Dumbović se zahvalio UGP-u na konkretnoj ideji, kao i pokazanom senzibilitetu te donacijama stambenih kontejnera.

>>>Plenković rezimirao situaciju s kontejnerima; Nikolić zatražila reviziju robnih zaliha

“Došli su ljudi koji pripadaju najsamostalnijem sloju društva, koji ‘guraju’ novac u državni proračun. Artikulirali su probleme svih poduzetnika iz Sisačko-moslavačke županije koji su ostali bez svoga radnog mjesta. Ovaj projekt će sufinancirati Grad Petrinja, a uključiti će se vojska i država. Sama ideja i početak je odličan”, izjavio je Dumbović u priopćenju, izražavajući i zadovoljstvo jer su dio prve ovakve suradnje javnog i privatnog sektora.