Biznis i ekonomijaPreporučeno

UGP i Centar s gorčinom komentiraju otvaranje trgovine s državnim sponzorstvom | CroTaste

Marija Vučković; Foto: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je reagirala na otvaranje trgovine CroTaste u središtu Zagreba koja je rezultat suradnje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), tvrtke Agro-klaster Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva poljoprivrede.

>>>Vučković o milijardama eura za poljoprivredu: htjeli bismo spriječiti vraćanje novca u proračun

Riječ je o promotivno-prodajnom centru čiji je cilj osigurati malim i srednjim proizvođačima s područja cijele Hrvatske, mjesto za promociju i prodaju proizvoda.

“Iako pozdravljamo želju da se pomogne malim i srednjim proizvođačima iz cijele Hrvatske, smatramo da u ovom slučaju nedostaje transparentnosti. Danas smo poslali upit Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu te tvrtki Agro-klaster u kojoj smo zatražili nekoliko podataka. Zanima nas koliko je sredstava poreznih obveznika uloženo u otvaranje i opremanje navedene trgovine. Također, zanima nas na koji način se odabiru OPG-ovi čiji će se proizvodi prodavati? Radi li se o javnom natječaju ili o proizvoljnom odabiru tvrtke?” napisali su iz UGP-a.

Pronašli smo i natječaje u kojima se traže zaposlenici za CroTaste trgovinu. U upitu smo ih zamolili da nam kažu koji broj osoba će biti zaposlen i koliko sredstava će se trošiti na njihove plaće? Ovim putem, UGP želi dati prijedlog za zapošljavanje. Smatramo da je ovo sjajna prilika da državna i lokalna vlast pomognu u zapošljavanju socijalno osjetljivih i teško zapošljivih skupina. Budući da se radi o sredstvima poreznih obveznika, bilo bi dobro navedene skupine pogotovo u ovoj krizi, uključiti u radnu snagu.

Podržavamo želju da se pomogne malim i srednjim proizvođačima, ali smatramo da u ovom slučaju nedostaje transparentnosti.

Glas poduzetnika

CroTaste samo je još jedan od primjera miješanja države u tržište. Smatramo da se radi o još jednom od cijelog niza neprofitabilnih projekata kao što je primjerice, CRO kartica. Jučer smo čuli i za pokretanje e-Dječje kartice Mudrica, na koju je utrošeno nekoliko milijuna kuna poreznih obveznika.

“Država se na ovaj način kroz otvaranje trgovina po tko zna koji put miješa u stvari na tržištu u koje se treba miješati, umjesto da se bavi stvarima kojima se treba baviti. Primjerice, osiguranjem okvira normalnog poslovanja, minimaliziranjem poreznih opterećenja i rada na funkcionalnom pravosuđu. Ako se navedeni prostor već trebao iskoristiti, zašto je traženo u pozivu da prijavitelj bude najmanje 75% u vlasništvu države ili lokalne samouprave? Zašto priliku za sudjelovanje primjerice nisu dobile udruge civilnog društva koje zapošljavaju invalide ili braniteljske zadruge? Ponovno smo svjedoci neviđenog etatizma i uhljebljivanja na račun poreznih obveznika, gdje jedna pravila i propisi vrijede za privatni sektor, a potpuno drugačija za javnu upravu. Takvih primjera u se kojima državna i lokalna uprava bave komercijalnim djelatnostima i nelojalno konkuriraju privatnom sektoru ima na tisuće u cijeloj državi, ali ovaj zadnji slučaj posebno bode u oči! rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Smatramo da je trgovina CroTaste primjer nelojalne konkurencije hrvatskim poduzetnicima i obrtnicima. Nije u redu da država, lokalne i regionalne samouprave na ovaj način plasiraju proizvode malih i srednjih proizvođača, po netransparentnim cijenama nabave. Udruga Glas poduzetnika smatra da postoje osnove za prijavu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, a o sljedećim koracima odlučit ćemo nakon što nam Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i tvrtka Agro-klaster Vukovarsko-srijemske županije odgovore na upit,” navodi priopćenje Glasa poduzetnika.

Centar: država stvara nelojalnu konkurenciju poduzetnicima

Na otvaranje maloprodajnog dućana pod državnim sponzorstvom u srijedu su reagirali i iz stranke Centar uz ocijene kako je riječ o potez koji se izravno protivi osnovnim načelima tržišnih sloboda.

>>>Skladišta malih mljekara puna, najavljen interventni otkup 500 tisuća litara mlijeka

“Kao zemlja koja Ustavom garantira poduzetničke i tržišne slobode, otvaranjem maloprodajnog dućana s hrvatskim prehrambenim proizvodima, država potkopava same temelje vlastitog gospodarskog ustroja,” rekla je supredsjednica stranke Centar, saborska zastupnica Marijana Puljak.

“Nismo li prije više od 30 godina napustili društveno uređenje u kojem su ovakve vijesti bile svakodnevnica? Otvaranjem ovog dućana država je u jednom od najvažnijih sektora hrvatskog gospodarstva povukla potez koji se izravno protivi osnovnim načelima tržišnih sloboda, stvarajući nelojalnu konkurenciju poduzetnicima. Ujedno kao da im šalje poruku da nisu sposobni samostalno poslovati pa im je potrebna njezina intervencija. Nažalost, ovo nije nikakva novost, jer gotovo da i ne postoji djelatnost u kojoj država nema neku svoju tvrtku ili barem udio u vlasništvu. Njezin jedini zadatak je osloboditi poduzetnike i ukloniti prepreke slobodi poslovanja, stvaranju novih radnih mjesta, inovacijama i novim poslovnim modelima. Umjesto toga, poslovanje im otežava na sve moguće načine,” dodala je.

Puljak je podsjetila da gospodarstvenici, kao i građani, žele što manje vremena i novca trošiti na administraciju i regulativu te opravdano traže bržu, jeftiniju i manju javnu upravu koja će pružiti kvalitetan, održiv okvir za poslovanje i tako potaknuti slobodno tržišno natjecanje.

Pratite nas na Google vijestima