Biznis i ekonomija

Karlovački građevinari traže povratak prekograničnih radnika iz Velike Kladuše i Bihaća: COVID-19  

Ilustracija

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, bolnice primaju sve više redovnih pacijenata, a Stožer intenzivno radi na uvjetima po kojima bi se moglo udovoljiti zahtjevu građevinskih tvrtki da im na posao opet dođu njihovi prekogranični radnici.

Kazala je to u četvrtak Hini načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar pojasnivši kako bolnice u Karlovačkoj županiji redovito zbrinjavaju sve više pacijenata raznih dijagnoza – u karlovačkoj je bolnici na liječenju 167 pacijenata, u Ogulinu 43, a u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje u Dugoj Resi 71 pacijent.

>>>Hitne dopune dvaju zakona, produljenje važenja radnih dozvola za strane državljane: Vlada

Do epidemije, rekla je Hajsan Dolinar, u karlovačku je bolnicu dnevno dolazilo po 2.000 pacijenata, ali je taj broj zbog sigurnosti bio sveden na nekoliko desetaka dnevno, sada stotinjak dnevno i raste.

„Najvažnije je da se sve hitnosti odrade”, rekla je Hajsan Dolinar kojoj je zdravstvo u djelokrugu rada kao zamjenici župana.

“Gospodarstvo nam mora opstati, ali na razmatranje Nacionalnom stožeru poslat ćemo samo one zahtjeve koji se budu temeljili na poštivanju svih propisanih antiepidemijskih mjera,”

Vesna Hajsan-Dolinar

Prema zahtjevu AB gradnje, tvrtke koja gradi sportsku dvoranu u Kamanju, županijski je Stožer CZ od nacionalnog Stožera tražio i dobio odobrenje  da u Kamanje mogu doći radnici jedne slovenske firme koja treba postaviti  specijalni krov s parnom membranom, kako elementi krova odloženi na otvorenom ne bi dalje propadali.

>>>Vlada odobrila ukupno 78.470 kvota za uvoz radnika u 2020., 490 za komunikacije: HGK

„Taj će se posao odraditi, ali na način da četiri radnika dolazi i odlazi pet dana na gradilište, da se tamo ne miješaju s drugim radnicima, čak ni da ne odlaze u lokalne prodavaonice i posao bi trebao biti obavljen od ponedjeljka do petka“, rekla je Hajsan Dolinar.

Osim AB gradnje zahtjev za dnevnim migracijama, ali iz BiH, zatražile su još tri građevinske tvtke, Špelić, Bišćan i Kolos.

Građevinskim tvrtkama nedostaju radnici

„Te tvrtke cijelo vrijeme ove pandemije rade, ali u vrlo smanjenim opsegu, jer im fale radnici iz Velike Kladuše i Bihaća. Na naš zahtjev da im hrvatski nacionalni stožer odobri dnevne migracije prvo smo dobili zahtjev da se dodatno dogovore epidemiološki detalji i očekujemo sutra pozitivno rješenje. Tvrtkama će biti uvjetovano da dnevni migranti iz BiH na gradilištu ne rade s grupama hrvatskih radnika kao i da se za sada ne miješaju s domicilnim stanovništvom, te da poštuju sve protuepidemijske mjere HZJZ-a“, rekla je Hajsan Dolinar.

Dodala je također da će Stožer preispitati i zahtjeve drugih tvrtki za popuštanjem mjera zaštite.

„Gospodarstvo nam mora opstati, ali na razmatranje Nacionalnom stožeru poslat ćemo samo one zahtjeve koji se budu temeljili na poštivanju svih propisanih antiepidemijskih mjera“, zaključila je.

>>>Burilović pozdravio povećanje kvota, podržao strože uvjete za one koji više puta odbiju posao

U Karlovačkoj županiji je 30 oboljelih od koronavirusa, od kojih je pet u bolnicama, 14 ih je na kućnom liječenju, 10 osoba je izliječeno i jedna je osoba preminula.

U protekla 24 sata službenici karlovačke Policijske uprave proveli su 176 provjera osoba u samoizolaciji (od ukupno njih 345) i nije evidentirano niti jedno kršenje.

Nitko u Karlovačkoj županiji nije kršio ni mjeru ograničenog kretanja te je broj osoba koje su napuštale mjesto prebivališta bez propusnice ostao 209.

Stožeri su na području Karlovačke županije jučer izdali 363 propusnica za putovanje izvan granica Karlovačke županije.