Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Katastrofalni’ podaci o njemačkoj industrijskoj proizvodnji: listopad

Njemačka industrijska proizvodnja je neočekivano snažno posrnula u listopadu, otkriva u petak objavljeno izvješće Destatisa, potpirujući zabrinutost oko stanja europske gospodarske jezgre.

Proizvodnja je u listopadu pala za 1.7% u odnosu na mjesec prije, analitičari su uslijed kontradiktornih informacija očekivali rast od 0.1%.

U izvještaju se osobito ističe pad proizvodnje kapitalnih dobara (koja služe za daljnju manufakturu ili pružanje usluga) za 4.4%, što je najoštrije poniranje na mjesečnoj razni u posljednjih pet godina.

Neugodan je i pad aktivnosti u građevinskom sektoru.

Komentatori i analitičari s objavom podataka ponovno raspravljaju o izgledima za kontrakciju njemačkog BDP-a u zadnjem ovogodišnjem kvartalu.

Oliver Rakau (Oxford Economics) rezultate za listopad karakterizira kao ‘katastrofalne’

Njemačka je u posljednjih godina dana recesiju, uobičajeno definiranu kroz dva uzastopna mjeseca pada ekonomskih aktivnosti, uspjela dvaput izbjeći u maniri statističke pogreške.

>>>Njemački ministar ekonomije pao s pozornice i slomio nos: VIDEO

Vodeće njemačko industrijsko tijelo za automobilsku industriju (VDA) u odvojenom je izvješću ovog tjedna upozorilo na tešku situaciju u sektoru koji čini kičmu njemačke industrije.

Grabancijaš je preko svojih izvora prošlog vikenda neovisno potvrdio masovne “prekide suradnje” za izaslane ili privremene radnike u njemačkoj autoindustriji u tvornicama na širem području Frankfurta.

“Naši su dečki poslani kući,” rečeno nam je.

Njemačka industrija je u tehničku recesiju ušla s ožujkom, a u negativnom teritoriju (PMI) postojano boravi od početka godine.