Biznis i ekonomija

Kina: ‘u srpnju su razočarali svi gospodarski podaci, s izuzetkom izvoza’

U ponedjeljak objavljeni podaci pokazuju da je strategija “nulte tolerancije” bolesti COVID-19 u srpnju snažno usporila kinesko gospodarstvo i središnju banku natjerala na neočekivano smanjenje referentne kamatne stope s ciljem oživljavanja potražnje.

>>>Oštro usporavanje kineskog gospodarstva | Q2 2022.

Podaci Nacionalnog ureda za statistiku (NBS) bilježe da je industrijski output u srpnju porastao za 3.8% u poredbi s istim mjesecom lani. Analitičari su očekivali rast za 4.6%.

Slabost pokazuju i potrošači, pa je malotrgovinski promet u srpnju bio 2.7% veći nego lani, manje od 3.1% zabilježenih u lipnju i daleko ispod prognoza o rastu za 5.0%.

>>>Šangaj razdvaja covid pozitivnu djecu od roditelja

“U srpnju su razočarali svi gospodarski podaci, s izuzetkom izvoza. Potražnja za zajmovima u realnoj ekonomije ostala je slaba, sugerirajući oprez oko izgleda za mjesece pred nama,” rezimirao je Nie Wen, ekonomist Hwabao Trusta sa sjedištem u Šangaju, za Reuters.

>>>‘Samo ulaz. Nema izlaza’: distopijsko covid ludilo okužilo Kinu

On je po objavi podataka revidirao prognozu rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda, za jedan postotni bod, s 5-5.5% na 4-4.5%.

Kineska središnja banka na trendove je odgovorila neočekivanim smanjenjem referente kamatne stope, no pojedini analitičari drže da bi tvrtke i potrošači mogli ostati suzdržani u zaduživanju.

>>>Evergrande ‘domino efekt’ u kineskom građevinskom sektoru, Australiji

Wang Jun, ekonomist banke Zhongyuan, vjeruje da će vlasti ostati fokusirane na primjenu postojećih politika i zazirati od novih agresivnih poticaja koji su rezultirali pregrijavanjem ili urušavanjem pojedinih sektora.

>>>Propušteni obroci potpiruju strahove o insolventnosti kineskih građevinara | Evergrande

“Mi se sada suočavamo s tipičnom zamkom likvidnosti. Neovisno koliko vi opustili opskrbu zajmova, kompanije i potrošači ostaju oprezni u preuzimanju više duga,” rekao je Jun. “Neki od njih dugove čak vraćaju unaprijed. To bi mogao biti vjesnik recesije.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Izvoz je srpnju bio “jedina točka svjetla” u inače razočaravajućim podacima. […]

Comments are closed.