PreporučenoTech

Klimatski istraživači ožarene savjesti: zloupotrijebili smo najgori scenarij klimatskih promjena

Najcrnji scenarij povećanja globalne temperature i pratećeg kaosa više nije prihvatljiv, rekli su istraživači koje je zapekla savjest.

Prije desetak godina, prije petog izvješća o klimi Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC), znanstvenici su razvili četiri različita modela i scenarija za opisivanje emisija ugljika i njihova dugoročnog učinka.

Jedna od studija, nazvana “Reprezentativni putevi koncentracije” (RCP), je pokušala predvidjeti što bi se dogodilo kad niti jedna vlada svijeta ne bi ograničila CO2 emisije a korištenje ugljena povećalo za 500 posto na globalnoj razini. Model je rezultirao hipotetskim povećanjem temperature do 6 Celzijevih stupnjeva do 2100. godine.

>>>Nature povukao utjecajnu i alarmantnu studiju o zagrijavanju mora

Iako su izgledi za takav scenarij manji od 3% IPCC i drugi dionici željni klimatskih promjena su ga prigrlili kao najizgledniji te je on iskorišten u više od 2,000 znanstvenih radova.

“Na kraju dana, odabrani podaci su odgovornost znanstvenika (i urednika) i tu bi trebalo postojati stupanj razuma i marljivosti,”

“Ono što mi tvrdimo je da smo zloupotrijebili najgori scenarij klimatskih promjena,” rekao je autor studije Zeke Hausfather, direktor za klimu i energiju Instituta Breakthrough u Kaliforniji.

“Očito je da se puno toga promijenilo od 2005. godine kad je scenarij stvoren. Pala je cijena mnogih čistih tehnologija, peterostruko, dok je globalno korištenje ugljena doseglo vrhunac 2013. godine otkad stagnira. Stoga je ono što je bio najgori scenarij s manje od 10% šansi da se obistini, danas sve nevjerojatnije.”

>>>‘Ja želim da paničarite’ Thunberg postaje zaštićeni znak

Glen Peters iz norveškog CICERO Centra za međunarodno istraživanje klime, suautor komentara objavljenog na stranicama renomiranog žurnala Nature, navodi da odgovornost za širenje zlogukih dezinformacija leži na drugim znanstvenicima.

“Na kraju dana, odabrani podaci su odgovornost znanstvenika i tu bi trebalo postojati stupanj razuma i marljivosti,” rekao je Peters za BBC pitajući se koliko je istraživača koji posežu za projekcijama iz RCP-a svjesno da je riječ o tlapnji.