PolitikaPreporučeno

Komadina o snaženju desnice, toleranciji, kandidatkinjama Jerković i Šarčević Grgić

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP) u utorak je dao potporu kandidatkinjama na izborima za EU parlament iz te županije Romani Jerković i Željki Šarčević Grgić poručivši kako skretanje u desno u Hrvatskoj nije dobro te da se trebaju okupiti sve demokratske snage da to zaustave.

Naše kandidatkinje su sto posto prisutne, pola na listi SDP-a su žene, pola muškarci, a iz naše županije smo kandidirali dvije gospođe, spojili urbano i ruralno, rekao je. Nastavio je da načelnica Klane Željka Šarčević Grgić ima što reći o malim sredinama, dok Romana Jerković ima iskustvo u EU i hrvatskom parlamentu, zalaže se za dostupnost javnog zdravstva i zelene politike.

Komadina je naglasio da, ako EU parlament išta promovira, onda je to pravo na različitost.

“Demokracija znači poštivanje prava drugačijih, makar se s njima ne slagali. Tako da neki naši kolege u politici nisu ni za EU parlament ni za hrvatski parlament, pogotovo oni koji bi primjerice ukinuli Povorku ponosa. Svatko ima pravo izraziti svoje stajalište, to je demokracija, slagali se mi s njima ili ne. U Hrvatskoj ovo skretanje u desno definitivno nije dobro i trebaju se okupiti sve demokratske snage da to zaustave, takvo jedno strančarenje koje donosi negativnu atmosferu među građane,” rekao je.

SDP nema dvostruka mjerila oko pitanja pobačaja

Na novinarsko pitanje o objavi Aktivističke platforme Grof Drakula, koja ga je prozvala jer je Županija Hodu za život dodijelila 300 eura, upitavši u čemu je Hod za život od općeg značaja za Županiju te navodeći da SDP ima dvostruka mjerila oko pitanja pobačaja, Komadina je odgovorio da SDP nema dvostruka mjerila.

“Nema SDP dvostruka mjerila, mi smo za pravo žena na izbor pa tako i na pobačaj, to je isključivo pravo žena i tako to mora biti. Što se tiče udruga građana, Županija financira civilno društvo s više natječaja kroz godinu. Ta udruga se javila, ispunila je formalne uvjete, kako su mi rekli u našoj službi, te su istom odlukom za 196 udruga dodijeljena sredstva za njihove manifestacije. Pitao sam i ja zašto njima, rekli su mi zato što su ispunili formalne uvjete, uvjete za sve udruge koje su se natjecale,” odgovorio je.

Regresija

Romana Jerković (SDP) rekla je da su ovi izbori važni jer smo svjedoci retrogradnih procesa u društvu, slabljenja demokracije i pravne države, da jača radikalni konzervativizam pa i nacionalizam te da se dovode u pitanje temeljna ljudska prava i slobode pa stoga moraju biti brana takvim procesima u Hrvatskoj i EU parlamentu.

“Ako dobijem povjerenje, nastavit ću se baviti karcinomom i zdravstvom i potrudit ću se da od 4,5 milijarde eura, koliko je EU predvidjela za jačanje zdravstva i onkološke skrbi, veliki dio dođe i u Hrvatsku,” obećala je.

Govoreći o financiranju Hoda za život rekla je da ta udruga ima posve suprotna stajališta, da je i to demokracija, a da je SDP u Saboru pokrenuo inicijativu i novi zakon o pobačaju.

Nadnacionalno zakonodavstvo

Željka Šarčević Grgić (SDP) naglasila je da se 70 posto zakona koji se primjenjuju u Hrvatskoj, donose upravo u EU parlamentu, a primjenjuju se i u našim malim sredinama.

Smatra da hrvatski školski sustav treba promijeniti jer su učenici preopterećeni, bez praktičnih znanja, dok su profesori preopterećeni administracijom te da bismo se u tome trebali ugledati na zemlje poput Finske. Spomenula je i da su brdsko-planinska područja nepravedno zapostavljena te su nedovoljno iskorištena jer su sredstva centralizirana.


Povezane vijesti

Comment here