Biznis i ekonomija

Komisija gura produljenje bescarinskog režima s Ukrajinom, Moldavijom

Europska komisija je u srijedu predložila da se produlji za još godinu suspenzija carina i kvota za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali uz pojačane mehanizme kontrole koji će se moći brzo aktivirati u slučaju većeg poremećaja na europskom tržištu za određene osjetljive proizvode.

Ukidanje carina i kvota za poljoprivredne proizvode kako bi se Ukrajini pomoglo u obrani od ruske agresije, izazvalo je prosvjede u susjednim zemljama, Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Rumunjskoj, gdje su se poljoprivrednici žalili da ima padaju prihodi zbog jeftinog uvoza, pa se neke od njih zabranile uvoz.

Za neke osjetljive proizvode poput peradi, jaja i šećera, predviđene su mjere poput uvođenja carina u slučaju da količina te robe premaši količinu dosegnutu 2022. i 2023. godine. Sve iznad te količine bilo bi podvrgnuto carinama.

Rokovi

Komisija je također predložila produljenje suspenzije za još godinu dana za sve preostale carine na izvoz iz Moldavije koje su na snazi od srpnja 2022. godine.

Konačnu odluku o prijedlogu Komisije donijet će Vijeće EU-a i Europski parlament. Cilj je da se zakonodavna procedura dovrši do 5. lipnja kada istječe sadašnji režim za Ukrajinu i do 24. srpnja za Moldaviju.

“Europska unija mora nastaviti pokazivati solidarnost s Ukrajinom i Moldavijom koje su suočene s kontinuiranom ruskom agresijom”, rekao je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Pri tome je, nastavlja Domobrovskis, postignuta pravedna ravnoteža: zadržava se gospodarska potpora objema zemljama, a istodobno su uzeti u obzir interesi europskih poljoprivrednika.

Povezane vijesti

Comment here