Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija pozdravila odluku Hrvatske da novac usmjeri u spas malih i srednjih poduzeća

Europska komisija je u ponedjeljak odobrila promjene u hrvatskom Operativnom programu Konkurentnost i kohezija kako bi se preusmjerio iznos od 361 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za pomoć malim i srednjim poduzećima da prežive koronakrizu.

Zahvaljujući ovoj izmjeni, financiranje će biti preusmjereno za dopunu pomoći u likvidnosti koja se pruža putem jednog financijskog instrumenta pod iznimno povoljnim uvjetima, navodi Komisija.

“Pozdravljam odluku Hrvatske da upotrijebi fleksibilnost ponuđenu Investicijskom inicijativom kao odgovor na koronavirus kako bi ojačala mjere koje joj stoje na raspolaganju za ublažavanje učinaka krize. Ovo je još jedan primjer kako kohezijska politika EU-a ne ostavlja nikoga po strani”, izjavila je povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira.

>>>Praktični alati i korisna studija za pripremu i provedbu projekata kohezijske politike | Komisija

Europska komisija je po izbijanju pandemije koronavirusa omogućila fleksibilnost kojom se omogućuje da se sva neiskorištena sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova mogu u potpunosti mobilizirati. Ta je fleksibilnost ostvarena mogućnostima prijenosa sredstava između različitih fondova kohezijske politike.

>>>Vlada RH daleko najgora i najnesposobnija u čuvanju dohotka | Eurostat

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Republici Hrvatskoj je na raspolaganju 6,881 milijarda eura od čega 4,321 milijarda eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i 2,559 milijardi eura iz Kohezijskog fonda (KF).