Politika

Thierry Breton: brexit je tragedija

Brexit je “tragedija” koja Veliku Britaniju, sada suočenu i s novim vrlo zaraznim sojem koronavirusa, lišava pomoći koju bi joj Europska unija mogla pružiti, rekao je u ponedjeljak europski povjerenik za tržišno natjecanje Thierry Breton.

“Iskreno, u Velikoj Britaniji odvija se tragedija, taj brexit je tragedija. Svakog dana to sve više vidimo, duboko žalimo zbog te odluke” iako je “poštujemo, jer britanski narod je, naravno, suveren”, rekao je Breton za radio BFM Business.

>>>Britanci se pripremaju za kaos

“Da je Velika Britanija odlučila ostati u Europskoj uniji, ona bi danas, kao i sve zemlje Unije, imala 30, 40 i 50 milijarda eura i moglo bi joj se pomoći kao što će se svima nama pomoći novcem iz fonda za oporavak “EU sljedeće generacije”.

Ali “Velika Britanija lišila je sebe” tog novca, izrazio je žaljenje Breton.

>>>Građanski sukobi, nestašica i neredi u najgorem scenariju britanske vlade: Operacija Yellowhammer

Plan oporavaka od 750 milijardi eura treba biti proveden u 2021., a prve isplate očekuju se krajem prvog tromjesečja. Hrvatska ima zajamčene financijske poluge od 24,2 milijarde eura za gospodarski oporavak u sljedećih 10 godina.

“I konačno, odvija se taj brexit koji nikako da završi, što god da iz toga proistekne Velika Britanija će izgubiti, naravno želim da to završi sporazumom” i “nadam se da ćemo na kraju imati sporazum, no koliko se samo vremena izgubilo, koliko vrludanja i konačno čemu sve to”, zapitao se.

Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstva trebaju nastaviti pregovore za razdoblje polije brexita u ponedjeljak pošto tijekom vikenda nije postignuto rješenje za ribarstvo, a riječ je o pitanju koje blokira postizanje sporazuma samo 11 dana do konačnog razdruživanja.

>>>Do 70% zarazniji soj virusa zaključao Englesku | VUI202012/01

Na sve se nadovezalo otkriće novog soja koronavirusa koji se brže širi i “izvan je kontrole” u UK-u zbog čega je vlada bila primorana ponovno zatvoriti London i susjedna područja, stavivši u izolaciju milijune ljudi prije Božića, a brojne europske države, ali i druge države iz svijeta privremeno su obustavile prometne veze s Britanijom.

Francuska je zatvorila svoju granicu s Ujedinjenim Kraljevstvom za putnički promet i kamione, čime je zatvorena glavna trgovinska arterija s kopnenom Europom i nastala je blokada koja prijeti prekidom opskrbe no ministri prometa najavili su da rade sve da situaciju odblokiraju.