Politika

Komisija pozdravlja imenovanje Kövesi prvom glavnom europskom tužiteljicom

Europski parlament i Vijeće Europske unije danas su odlučili imenovati gđu Lauru Codruța Kövesi prvom glavnom europskom tužiteljicom.

Günther H. Oettinger, povjerenik za proračun i ljudske resurse, u ime Komisije izjavio je sljedeće: Europska komisija predano radi kako bi osigurala da se svaki euro iz proračuna EU-a potroši u skladu s pravilima i donese dodanu vrijednost EU-a. To podrazumijeva i djelotvornu borbu protiv prijevara na štetu proračuna EU-a. Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) dosad je imao ključnu ulogu u postizanju tog cilja i nastavit će raditi kao neovisni ured za istrage osiguravajući povrat sredstava i druge zaštitne mjere. Glavna europska tužiteljica omogućit će dalekosežnije djelovanje na razini Unije kako bi kriminalci sudski odgovarali za kaznena djela koja utječu na proračun Unije. Novoizabranoj glavnoj tužiteljici želim svu sreću u rješavanju izazova koji je očekuju. Europska komisija i OLAF pružat će joj snažnu podršku u obavljanju predstojećih zadaća.

>>>Rumunjka Codruța Kövesi, nacionalni ‘simbol borbe protiv korupcije’, prva javna tužiteljica EU-a

Europska povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová dodala je: „Ovaj sporazum snažan je signal da EU ozbiljno pristupa borbi protiv financijskog kriminala i zaštiti novca poreznih obveznika. Ured europskog javnog tužitelja bit će potpuno nova struktura osnovana radi borbe protiv prekograničnog kriminala i kažnjavanja svih kaznenih djela počinjenih na štetu proračuna EU-a. Pozdravljam imenovanje gđe Kövesi prvom glavnom europskom tužiteljicom. S punim povjerenjem očekujem da će gđa Kövesi osigurati odlične rezultate na čelu Ureda europskog javnog tužitelja. Cijela izjava dostupna je na internetu.