Politika

Rumunjka Codruța Kövesi, nacionalni ‘simbol borbe protiv korupcije’, prva javna tužiteljica EU-a

Laura Kövesi; Foto: Mauro Bottaro

Prva europska javna tužiteljica bit će Rumunjka Codruța Kövesi, odučile su u četvrtak članice EU-a.

Odbor stalnih predstavnika (COREPER), koji okuplja veleposlanike zemalja članica, održao je u četvrtak neformalno glasanje u kojem je Kövesi dobila dovoljan broj glasova.

Za nju je glasalo 17 od 22 države koje su pristupile osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja. Protiv je bila njezina zemlja Rumunjska.

Odluku još formalno treba potvridit Vijeće EU-a.

Budući da nije bilo konsenzusa svih zemalja članica, njih 22 su odlučile kroz mehanizam pojačane suradnje osnovati ured koji će biti nadležan za vođenje istraga, kazneni progon i pokretanje sudskih postupaka protiv počinitelja kaznenih djela usmjerenih protiv financijskih interesa Unije. Ured bi trebao početi djelovati sljedeće godine.

“Simbol borbe protiv korupcije”

Laura Codruța Kövesi u svojoj je zemlji za dobar dio javnosti simbol borbe protiv korupcije. Bila je na čelu rumunjskog tužiteljstva za borbu protiv korupcije, a smijenjena je u ljeto prošle godine pod pritiskom socijaldemokratske vlade.

Predstavnici vladajuće koalicije optužili su je za zlouporabu ovlasti nakon što su zbog korupcije osuđeni deseci dužnosnika na lokalnoj i nacionalnoj razini.

>>>Komisija ukorila Rumunjsku, zaprijetila mehanizmom za zaštitu vladavine prava

S druge strane, njezin rad redovito su hvalile europske institucije koje zamjeraju rumunjskoj vladi da reformama pravosuđa u posljednje dvije godine dovodi u pitanje borbu protiv korupcije.

Rumunjska je zajedno s Bugarskom pod posebnim nadzorom Europske komisije zbog problema s vladavinom prava.

Kövesi je od početka imala potporu Europskog parlamenta, ali je među državama članicama dugo favorit bio francuski kandidat Jean-François Bohnert. Međutim, ovoga ljeta Francuska je objavila da će podržati Kövesi, a Bohnert je izabran za šefa financijskog tužiteljstva u Francuskoj.